Regex: Introducere

Stefanescu Mihai 2 years ago Regular Expressions

In aceasta serie de tutoriale am sa va vorbesc despre Regular Expressions (sau RegeX-uri) si la ce va sunt utile.
Pentru inceput trebuie sa va spun ca aceste Regex-uri sunt folosite in toate limbajele de programare, PHP, JavaScript, Python, s.a.m.d.
Regex-urile pot fi intimidante pentru multi programatori, deci pentru a ma asigura ca intelegeti tot ce am sa va invat voi imparti aceasta serie de tutoriale in mai multe articole relativ mici si usor de inteles.
Pentru a lucra cat se poate usor am sa folosesc un site ce imi permite sa scriu textul dorit si apoi sa scriu regex-ul de catare, iar rezultatele vor fi afisate in timp real. Adresa site-ului este aceasta: http://regexr.com/

Cautarea unui anumit cuvant

In acest prim articol am sa va invat sa gasiti un anumit text dintr-un sir mai mare de caractere.
In primul rand voi avea nevoie de un text cu care sa lucrez, asa ca am sa copiez cateva paragrafe de LoreIpsum.
Acum, am sa incep foarte simplu prin cautarea unu singur cuvant, mai exact am sa caut cuvantul ipsum prin scrierea codului /ipsum/:

La fel de simplu puteam cauta si alte cuvinte, precum Loremdoloradipiscing, s.a.m.d., nu trebuie decat sa punem cuvantul dorit intre delimitatori (cele doua slash-uri //).

Cautarea folosind caracterul punct

Caracterul punct (.) se potriveste cu un singur caracter (orice caracter, fie el alfa-numeric, spatiu sau semn de punctuatie).
Iata ce se intampla cand scriu urmatorul regex /./:

Si orice text as avea de cautat, caracterul punct (.) il va selecta pe tot, indiferent de tipul caracterelor mai putin liniile noi (newline).
Pentru ca am spus ca voi face articole mici si usor de inteles am sa ma opresc aici.

Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.


Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum

Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.
Login Register

🔖 Bookmarks
âœĻ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

🌊ïļ Discord
Back to top
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.