Regex: Grupuri si Cuantificatori

Stefanescu Mihai Stefanescu Mihai Regular Expressions cu 7 ani în urmă
Fii primul care comenteaza!

In acest articol am sa vorbesc despre grupuri si cum putem selecta sau omite un asemenea grup.
Hai sa facem un regex ce va selecta o adresa de email. In primul rand dorim sa selectam tot ce este inainte de @, deci o sa cautam toate caracterele alfa-numerice si underscore:

[A-Za-z0-9_]

Apoi avem nevoie de un @ pe care-l selectam folosind

[email protected]

Apoi pentru provider avem inca o data un set de carcatere alfanumeric + cratima (aici puteti orice alte caractere doriti sa fie acceptate):

[A-Za-z0-9-]

Iar acum pentru domeniu am putea pune (.*) sau alt grup alfa numeric [A-Za-z0-9], dar aici avem urmatoarea problema, daca un utilizator pune un domeniu precum .sd87sdfasah acesta va fi acceptat, deci trebuie sa facem un grup in felul urmator (si aici puteti pune si alte domenii, dar trebuie sa fie separate de operatorul | ):

(ro|org|com)

Cuantificatori

Am facut o lista de cuvinte cu care sa lucram mai departe:

invata programare
salut
expresie

Acum probabil cu totii stim cum sa selectam un cuvant, folosim [a-z]+, dar ce facem cand dorim sa selectam doar cuvintele care sunt formate din 5 litere?
Pai putem face urmatorul lucru:

Se poate observa ca au fost selectate primele 5 litere din fiecare cuvant. Acoladele, ca in exemplul de mai sus, de permit sa specificam si un interval in care sa se afle textul dorit, de exemplu:

Folosind aceleasi acolade putem cauta cuvinte cu un numar de litere mai mare decat un anumit numar stabilit de noi:

Avem un cod de conduita.
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.