Primii pasi in Photoshop: Blending Modes explicat

iNoob | Stefanescu Mihai | 2020-10-11

Una dintre cele mai folosite functii ale photoshopului este Blending Mode, functie ce iti permite sa creezi diverse efecte unui layer sau unui grup da layere.

In Adobe Photoshop exista 29 de moduri de blending, dar astazi ne v-om concentra pe 8 dintre acestea. Cunoscand aceste blending modes ve-ti putea crea imagini mai bune si puteti adauga mai multe efecte. Urmatoarele 3 fotografii v-or fi utilizate la explicatii astfel incat puteti compara cu originalul.

Fiecare imagine are alte caracteristici astfel fiecare blend mode va avea alt impact asupra ei.

Pentru a observa diferenta dintre blend mode fiecare imagine de mai sus va primi un blend cu aceasi culoare, o nuanta de rosu cu valoarea hex: #d04747.

Este foarte important sa retii doua cuvinte cheie: blending color si base color.  Base color (culoarea de baza) este culoarea imaginii de pe layerul de jos, in cazul de fata fotografia, caz in care clending color va fi culoare pe care v-om face blend, adica rosu (#d04747), layer amplasat deasupra fotografiei.

Este important sa mentionez ca v-om punem blending doar imaginii de deasupra nu si fotografiei. Oricum, de dragul simplicitatii opacitatea va ramane la 100%.Descrierea fiecarui blending mode poate fi gasita pe siteul Adobe intr-un mod simplu, iar descrierea mai complexa poate fi gasita aici.NormalAcesta este blending mode-ul normal (standard). Dupa cum se poate observa schimba zona de lucru in culoarea layerelui de sus (in cazul nostru in rosu).

Overlay

Probabil acesta este unulk dintre cele mai des folosite blending modeuri, poate chiar cel mai folosit. Aplicat acest mod pe deasupra fotografiei  pastreaza locurile luminate si intunecate ale imaginii de baza. Acest lucru poate fi observat in exemplul de mai jos unde umbrele imaginii de baza s-au pastrat iar tonul s-a schimbat.

Cu acest Overlay se poate face foarte usor o imagine in stilul vintage facand overlay pe diverse culori sau chiar pe alte imagini puse pe deasupra imaginii de baza.

Darken

Acest mode face exact ce credeti, intuneca (innegreste) culoarea de baza. Acest mode foloseste ce-a mai intunecata culoare dintre blend color si base color de pe fiecare canal, inlocuind pixelii prea luminosi.

Se poate observa foarte usor ca unele dintre culorile ce se aflau inityial in fotografii au disparut.

Color Burn

Folosind Color Burn creezi un efect interesant, dupa cum se poate observa mai jos. 

Ce este interesant? Faptul ca a treia imagine a pastrat culoarea florii in mare parte. Asta din cauza contrastului din imaginea originala.

Multiply

Alt blending mode foarte popular este Multiply. Pur si simplu multiplica culoarea de baza cu ce-a secundara folosind informatiile de pe fiecare canal ce rezulta intr-o culoare mai intunecata.

Difference

Difference face exact ce spune numele. Informatiile despre culoare sunt analizate pentru a substrage culoarea de baza din cealalta culoare sau invers in functie de luminozitatea fiecarei imagini.

Screen

Screen este similar cu Multiply pentru ca multiplica informatia de pe fiecare canal, dar spre deosebire de multiply acest mod schimba culorile.

Linear Dodge (Add)

Dodge, alt blending mode folosit destul de des, creste luminozitatea culorii de baza folosind informatia de pe fiecare canal de informatie. Rezultatele sunt similare cu cele ale modului Screen.

De tinut minte

In timp ce exemplele de aici se folosesc de un layer cu o culoare solida si o fotografie asezata in spatele acesteia este posibil sa amestecam mai multe layere cu blending mode-uri pentru a obtine un rezultat mult mai complex. Oricum, acest articol incearca sa te faca sa ai o oarecare idee despre ce ce face fiecare blending mode si cum poti sa le folosesti intr-un mod cat mai creativ.

 

 


Imi place ce faci aici
Daca iti place ce fac aici imi poti cumpara o cafea Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Stefanescu Mihai
Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.
       

Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum.

Posteaza un comentariu

Comentarii

Catalin
Catalin | 2020-09-26 14:29
Photoshopul a evoluat semnificativ in ultimile editii , de la tool-uri noi pana la grafica 3D, pricpiile ramanand aceleasi. Blending mode poate fi folosit in unele cazuri pentru eliminarea backgroundului unui layer secundar.

Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.

🗝ïļ Login 🌟 Register

🔖 Bookmarks ⊞
âœĻ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

🌊ïļ Discord ⊞

Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.

⮆ïļ