Un simplu tutorial despre Composer [Partea I]

Stefanescu Mihai 2 years ago iNoob

In acest articol (de fapt serie de articole) am sa va vorbesc despre ce este Composer si lucrurile de baza pe care trebuie sa le stiti despre el. Vreau sa incep prin a va spune ca Composer a schimbat modul in care aplicatiile PHP sunt create, si ar trebuii sa va faceti timp sa aflati cat mai multe despre el.

Ce face composer?

In lumea PHP (si in aproape orice alt limbaj) exista o solutie pentru aproape orice sarcina des intalnita. Deci, daca ai dori sa faci un sistem de trimis emailuri in PHP nu ai incepe sa scrii singur tot codul, ci probabil ai cauta o librarie ce te va ajuta sa faci acest lucru mai usor, iar in cazul acesta probabil ai lucra cu PHPMailer (probabil vei descarca fisierele si le vei include undeva in proiectul tau). Ei bine, aici intervine Composer, in loc sa descarci fisierele, sa le pui intr-un folder in proiect, sa iti faci un autoloader, s.a.m.d. Composer iti va organiza toate aceste lucruri si tu trebuie decat sa scrii o singura linie de cod:

"phpmailer/phpmailer": "5.2.9"

Aceasta linie de cod va adauga ultima versiune de PHPMailer in proiectul tau intr-un mod curat si usor de updatat. In acelasi timp, Composer va verifica daca daca Serverul tau indeplineste cerintele minme pentru a rula PHPMailer si iti va da un warning in caz contrar.Tot Composer va verifica automat daca exista dependente ale pachetului instalat si le va descarca si pe acestea. Dupa ce Composer isi face treaba vei putea folosi PHPMailer in tot proiectul tau fara sa-ti mai faci probleme cu autoloader-ul sau cu includerea, iar cand apare o noua versiune a pachetului respectiv (in cazul acestui exemplu PHPMailer) Composer te ajuta sa il updatezi fara sa cauzezi probleme in proiect.

Atat pentru acest articol, in urmatorul articol am sa va arat cum se instaleaza composer atat pe windows cat si pe linux.

Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.


Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum

Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.
Login Register

🔖 Bookmarks
âœĻ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

🌊ïļ Discord
Back to top
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.