Un simplu tutorial despre Composer: Instalarea [Partea II]

Stefanescu Mihai 2 years ago iNoob

In primul articol am discutat despre Composer, ce este si ce face. In acest articol din serie am sa va arat cum poate fi instalat pe Windows si pe Unix (Ubuntu, Debian, CentOS, etc).

Instalarea pe Windows

Pentru a instala Composer pe Windows 7 sau 8 este foarte simplu: Descarci ultima versiune de Composer de pegetcomposer.org si il sinatlezi. Gata, asta-i tot, acum poti folosi Composer de oridunde din sistem via Command Prompt (Sau orice alt tool asemanator).Instalare pe UnixMajoritatea tutorialelor va vor spune ca trebuie sa descarcati fisierul composer.phar in proiectul vostru, probabil ati mai citit despre acest lucru, ba chiar poate ati folosit aceasta metoda, dar in prezent aceasta metoda este invechita si nu va recomand sa o folositi. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este un update:

sudo apt-get update

Acum, trebuie sa ne asiguram ca avem curl instalat, deci putem scrie comenzile pentru a-l instala, iar daca deja este prezent instalarea nu va mai rula inca o data:

sudo apt-get install curl
sudo apt-get install php5-curl

Apoi, trebuie sa ne asiguram ca avem OpenSSL instalat. Mare atentie cu OpenSSL avand in vedere ca a fost afectat de big-ul Hearthbleed.

sudo apt-get install openssl

Si bineinteles, avem nevoie de git:

sudo apt-get install git

Acum, trebuie sa restartam serverul (va functiona si fara restart, dar va recomand totusi sa-i dati un restart):

sudo service apache2 restart

Gata, acum am ajuns la Composer:

curl -sS https://getcomposer.org/installer | php
sudo mv composer.phar /usr/local/bin/composer

Acest cod va descarca composer.phar (pentru mai multe informatii vizitati http://php.net/phar )si il va face valabil systemwide.

Acum puteti folosi composer de oriunde din sistem via terminal folosind comanda:

composer

Comanda de mai sus va va arata daca Composer este instalat. Daca totul functioneaza corect vedeti ceva de genul asta:

Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.


Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum

Marius Stoicescu # 2 years ago Salut ma interesaza daca faci meditatii pentru Laravel. Multumesc
Mihai # 2 years ago Salut, nu stiu cand voi avea timp sa fac si o serie de articole despre Laravel. Momentan lucrez la seria despre Polymer si la o serie noua de articole de Java.
Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.
Login Register

🔖 Bookmarks
âœĻ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

🌊ïļ Discord
Back to top
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.