Un simplu tutorial despre Composer: Folosirea [Partea III]

Stefanescu Mihai 2 years ago iNoob

O data ce composer a fost instalat, mergi in root si creaza un nou proiect (cream un proiect nou pentru a nu interfera cu cele vechi), ceva de genul:

/var/www/proiectNou/

Acum, in acest nou folder creati un fisier gol cu numele si extensia composer.json:

/var/www/proiectNou/composer.json

In acest fisier nou creat puneti urmatorul cod:

{
  "require": {
    "raveren/kint": "0.9"
  }
}

Atentie la sintaxa! Uitandu-ne la extensie realizam rapid ca avem de-a face cu un fisier JSON. Acest fisier contine date structurate in asa fel incat ii va “spune” Composerului ce sa faca. In codul de mai sus includem KINT tool in proiectul nostru. Kint este o versiune mai buna de var_dump(). Acum, asigurati-va ca sunteti in fodlerul proiectului si anunta-ti composer ca trebuie sa descarce fisierele trecute in comsposer.json:

composer install

Daca totul a decurs bine ar trebuii sa vedeti urmatorul mesaj:

Atentie, composer a creat un folder numit vendor in proiectul vostru si a descarcat KINT in el. Nu umblati in acest folder, aici composer se ocupa de tot. Acum, hai sa cream un fisier index.php in folderul root al proiectului si sa punem acest cod:

<?php

require 'vendor/autoload.php';

Acest cod va incarca autoloaderul Composer.

Acum, daca ne uitam pe pagina de GitHub a proiectului KINT o sa descoperim ca acesta ne pune la dispozitie o functie de debugging d() pe care acum, cu ajutorul composer, o putem folosi oriunde in proiect:

Variabila

d($o_oarecare_variabila);

Atat despre Kint, pentru ca acest articol este despre composer.

Pentru a adauga alta asa zisa dependenta nu trebuie decat sa scriem ce dorim in fisierul composer.json:

{
  "require": {
    "raveren/kint": "0.9",
    "phpmailer/phpmailer": "5.2.*"
  }
}

Acum, fisierul composer.json este setat sa descarce si libraria PHPMailer. Pentru a duce la capat aceasta operatiune scriem urmatoarea comanda in terminal:

composer update

 

Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.


Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum

Stefanache Ion # 2 years ago Felicitari ... simplu si la obiect!
Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.
Login Register

🔖 Bookmarks
âœĻ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

🌊ïļ Discord
Back to top
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.