Semnificatia codurilor sonore ale BIOS-ului

BIOS (acronim pentru basic input/output system) reprezinta setul esential de rutine software care testeaza la boot-are componentele hardware,initializeaza procesul de pornire a sistemului de operare si faciliteaza transportul de date intre dispozitivele hardware instalate in sistem. BIOS-ul este stocat intr-un cip de memorie “read-only” (ROM) aflat pe placa de baza. Aceste rutine software sunt executateimediat dupa  pornirea calculatorului. In cazul aparitiei unei erori, sunt emise coduri sonore a caror semnificatie difera in functie de tipul de BIOS.

Coduri Sonore AMI BIOS

Unul scurt: esec la initializarea memoriei DRAM. Ceasul intern de refresh a memoriei a cedat. Verificati memoriile SIMM sau DIMM, si, daca sunt in ordine, problema este la cipurile de memorie de pe placa de baza.

Doua scurte: eroare de paritate a memoriei. O eroare a aparut in primi 64KB ai memoriei RAM. De asemenea, verificati memoria RAM, vedeti daca modulele sunt introduse cum trebuie in sloturi. Daca problema nu se rezolva, trebuie schimbate memoriile sau placa de baza.

Trei scurte: memoria de baza de 64 KB a cedat. Se procedeaza la fel ca mai sus.

Patru scurte: cesul intern a cedat. Trebuie schimbata bateria de pe placa de baza.

Cinci scurte: initializarea procesorului a esuat. Trebuie inlocuite fie procesorul, fie placa de baza.

Sase scurte: eroare de initializare a tastaturii. Verificati conectivitatea tastaturii sau schimbati-o. Poate fi si o problema a controller-ului de tastatura.

Sapte scurte: o eroare in circuitele placii de baza sau in cele ale procesorului. Acestea trebuiesc schimbate.

Opt scurte: nu poate fi initializata memoria placii grafice – aceasta lipseste sau nu este detectata. Verificati daca placa este introdusa corect in slot. Daca problema persista, inlocuiti placa.

Noua scurte: codul de control al BIOS-ului nu corespunde valorii de baza asteptate. Resetati sau schimbati BIOS-ul. Resetarea BIOS-ului se face prin mutarea, pentru cinci secunde, a jumperului (de obicei are culoarea alba) de pe pinii 1,2 pe pinii 2,3. ATENTIE! in timpul procesului de resetare trebuie intrerupta alimentarea calculatorului.

Zece scurte: registrul de inchidere a CMOS-ului a esuat. Trebuie inlocuita placa de baza sau BIOS-ul.

11 scurte: initializarea memoriei cache a esuat. Inlocuiti memoria cache sau placa de baza.

Unul lung si doua scurte: eroare in BIOS-ul placi  grafice. Verificati placa.

Unul lung si trei scurte: nu poate fi initializata memoria de peste 64KB. De obicei, se intampla cand se adauga module suplimentare de memorie RAM, iar acestea nu sunt introduse corespunzator in slot-uri.

Unul lung si opt scurte: placa grafica nu poate fi initializata. Ea lipseste sau este defecta.

Unul lung: toate testele au trecut cu bine. Calculatorul este in regula din punct de vedere hardware.

Coduri sonore AWARD

Unul lung si doua scurte: eroare a placii video. Verificati conectivitatea monitorului la placa si daca aceasta este introdusa corect in slot.

Beep continuu: eroare de memorie. verificati modulele de memorie.

Unul lung si trei scurte: placa video sau memoria acesteia nu poate fi initializate.

Beep ascutit continuu:  procesorul este supraincalzit. Verificati sau schimbati cooler-ul de pe acesta.

Beep-uri repetate: eroare a procesorului. Cauza poate fi o setare gresita din BIOS, supraincalzirea sau o defectiune.

Avem un cod de conduita.
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.