RIOT: Ce-l mai bun program de optimizat imagini

iNoob | Stefanescu Mihai | 2020-10-11

Hai sa va atrat cum puteti optimiza imaginile pe care le folositi la construirea unui site, sau chiar pe cele pe care le afisati in postarile voastre pentru a face site-ul mai rapid. Acum vor incepe toti sa imi spuna “Ce? Optimizare? Dute ma de aici, cine a auzit de optimizarea imaginilor? pur si simplu le faci .jpg in loc de .png si gata….”. Ei bine, dupa ce vei termina de citit acest articol si vei intelege de ce este in stare RIOT (Radical Image Optimization Tool)vei intelege importanta optimizarii imaginilor in cazul site-urilor web.

Primul lucru pe care trebuie sa il stii pentru a intelege ce poate face RIOT este “optimizarea imaginilor”. Cand auzim cuvantul “optimizare” prima data ne ducem cu gandul la un aspect tehnic ce ne face sa ne gandim din prima “daca incepe sa vorbeasca cu asemenea termeni sigur va prezenta o operatiune extrem de complicata pe care nu am sa o inteleg, deci voi citi degeaba”. In primul rand ma refer la sarcini precum redimensionare, micsorarea dimensiunii, rotirem zoom, modificari la nivel de luminozitate, contrast sau gamma. Desigur, as putea sa mai scriu aici mai multe operatiuni ce intra in aceasta categorie, dar ma voi limita la astea.

Ce ti-ai putea dori de la un astfel de program? Cateva optiuni ce iti permit folosirea acestuia cu usurinta, chestii precum posibilitatea lucrului cu mai multe imagini in acelasi timp, abilitatea de a salva fisierele in diverse formate, vederea duala pentru a observa cum imaginea arata inainte de optimizare si cum va arata dupa, etc. Ei bine, toate acestea sunt incluse in RIOT.

Sa pornim…

Pentru inceput vreau sa va spun ca aveti mai multe posibilitati de a folosi RIOT: ca aplicatie independenta, pluginpentru GIMP, IrfanView, XnView plus multe altele pe care nu am rabdare sa le scriu aici. Un mare avantaj este ca il poti integra in programul cel mai des folosit, astfel in loc sa pornesti si GIMP si RIOT de exemplu vei avea decat GIMP-ul cu care faci toata treaba. Indiferend de modul in care alegi sa il folosesti iti va fi de mare ajutor, gasesti toate versiunile in acelasi loc: Download!

Aha! Deci de aici a venit! Nu te-ai intrebat niciodata de unde a aparut acel toolbar in browserul tau?
De cele mai mutle ori aceste toolbar-uri sunt instalate de aplicatii ce contin aplicatii sponsorizate. Cu putin timp in urma imi aparuse un toolbar AOL si nu aveam nici ce-a mai mica de idee de unde a aparut, dar apoi cand am reinstalat RIOT am gasit sursa problemei. Pentru ca nu ma prea inteleg cu aceste toolbar-uri si aplicatii aparute de nu stiu unde am vrut sa va atrag atentia ca o data cu instalarea lui RIOT o sa fie instalat si toolbar-ul AOL. Pentru a evita asta pur si simplu debifati prima casuta (celelalte doua debifanduse automat) si apoi apasati butonul de instalare.

Interfata, Simpla si Curata

Interfata, cu siguranta nu este o caracteristica de luat in serios (la urma urmei te obisnuiesti cu ea), dar in acelasi timp nu este nici de luat in gluma. In ultima perioada ne-am obisnuit cu programe pline de optiuni si butoane si mai ales greu de folosit. Cu RIOT nu este cazul, acesta este dotat cu o interfata simpla si intuitiva.

Caracteristici

Referindu-ne la imaginea de mai sus, putem observa un meniu cu 5 optiuni si anume File, Edit, View, Tools si Help. Iconitele mari de sub meniu sunt Open, Save, Paste, Batch, About si Partnership. IN partea din dreapta avem un buton pentru previzualizare. Sub toate acestea se pot observa cele doua panouri in care apar imaginile, ce-a din stanga este imaginea initiala, air ce-a din dreapta este imaginea optimizata.

 De asemenea veti observa cateva butoane si intre cele doua imagini. Primele doua sunt pentru Zoom, butonul de mai jos (1:1) afiseaza imaginea la dimensiunea originala, urmatorul buton pozitioneaza imaginiel asfel incat se pot vedea ambele, iar ultimul buton iit permite compararea celor 2 imagini.

In partea de jos a programului veti observa ceva mai multe optiuni. Incepand din stanga spre dreapta gasiti optiunile pentru extensia imaginii, JPEG, GIF si PNG.

 In partea din dreapta gasiti butoanele ce intorc imaginea la 90 de grade, rotire pe orizontala sau verticala, redimensionare si comprimare la un anumit nuamr de Kb.
In partea din stanga jos gasim 3 tab-uri. Primul este pentru optimizarea tipului imaginii, al doilea este pentru Metadata ce iti permite inlaturarea anumitor informatii din imagine si al trilea tab este pentru ajustarea diversilor parametrii precum luminozitate, contrast, gamma si negativ.

Dupa cum ati vazut sunt acceptate formate precum JPEG, GIF si PNG, dar asta nu-i tot. Puteti modifica si imagini in formate precum bitmap, psd, hdr, raw plus alte cateva formate mai rare.

 Concluzia?
Sa vezi si sa nu crezi, am terminat si articolul despre RIOT si inca suntem vii! Va recomand sa il incercati pentru ca este un program excelent pentru optimizarea imaginilor ce doriti sa le folositi la crearea unui website, sau chiar si pentru optimizarea imaginilor folosite in scop personal. Dupa ce l-ati incercat spunetine ce parere aveti despre el!


Imi place ce faci aici
Daca iti place ce fac aici imi poti cumpara o cafea Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Stefanescu Mihai
Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.
       

Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum.

Posteaza un comentariu

Comentarii

Inca nu au fost postate comentarii, fii primul care posteaza un comentariu!

Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.

🗝ïļ Login 🌟 Register

🔖 Bookmarks ⊞
âœĻ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

🌊ïļ Discord ⊞

Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.

⮆ïļ