Primii pasi in PhotoShop

Stefanescu Mihai Stefanescu Mihai
iNoob
9 ani în urmă
11
Primii pasi in PhotoShop

Acest articol este scris in special pentru cei ce inca nu au facut cunostinta cu Photoshop-ul. Va fi un articol destul de lung pentru ca voi incerca sa vorbesc cate putin despre absolut tot ce este necesar sa stiti in photoshop pentru inceput.Hai sa nu mai lungesc acest articol decat este deja si sa incep sa vorbesc despre photoshop.

Interfata

Imediat ce deschizi programul poti observa un meniu de unelte in partea stanga, iar in centru  zona de lucru.

Pentru a creea un document nou intrati la File > New (Ctrl + N), selectati dimensiunea, modul de culoare si background-ul dupa care apasati butonul OK.

De la Preset puteti selecta un format prestabilit (in exemplul de mai sus 640×480 este o dimesniune prestabilita), dar puteti sa adaugati voi ce valori doriti la Width si Height.Color ModeRGB se foloseste pentru imaginii create pentru a fi folosite in mediu digital, iar CMYK pentru print.La Background Content se poate alege dintre White, Background Color si Transparent (nu mai are rost sa explic ce face fiecare…).

Meniul de Unelte

 Marquee Tool: Imaginile, in PhotoShop sunt salvate pixel cu pixel, fiecare avand un anumit cod de culoare. Practic, imaginea este un mozaic urias.Deci, pentru a modifica ceva trebuie sa indici pixelii pe care vrei sa ii editezi. Aceasta unealta te poate ajuta destul de mult. Cu aceasta unealta selectata apasa de unde vrei sa inceapa selectia ta apoi cu butonul de click tinut apasat trage mopuse-ul pana unde vrei sa sa selecteze. Daca doresti sa selectezi in forma unui patrat perfect (sau elipsa) trebuie sa repeti pasii de mai sus, dar sa tii butonul Shift apasat.

 Move Tool: O unealta foarte importanta, pentru ca pana acum nu am aratat decat un mod de a selecta pixelii, dar nici un mod de a ii muta. Aceasta unealta nu iti permite doar sa muti zone selectate ci si layere intregi fara sa selectezi ceva. Daca tii apasat alt si tragi cu butonul click o anumita zona ii vei face o copie (sau dupa ce ati selectat zona apasati Ctrl+J).

 Lasso Tool: Aceasta unealta iti permite sa faci o selectie de orice forma vrei tu, nu doar patrate si elipse.

 Magic Wand: Inca o unealta de selectie. Cand dai click cu aceasta unealta pe o zona de imagine toti pixeli de aceasi culoare v-or fi selectati. Da-ti dubli click pe unealta pentru a seta nivelul de toleranta (cu cat toleranta este mai mare cu atat unealta va selecta mai mutle nuante ale acelaiasi culori).

 Crop Tool: Pentru a taia selectati zona dorita , ajustati din punctele de selectie si apasati enter.

 Brush Tool: Unealta folosita pentru a desena/colora zone ale documentului pe layer-ul selectat. Va fi folosita culoarea de la foreground.

 Eraser: Sterge pixelii de pe layer-ul selectat. Dimensiunea ei poate fi marita (ca si la brush tool) din panoul ce apare sub meniul principal.

 Line Tool: Cu aceasta unealta se pot trasa linii drepte. Selecteaza unealta, click pe sectiunea de lucru si cu butonul de click apasat trage pana unde vrei sa fie linia de lunga.

 Type Tool: Dupa ce ati selectat aceasta unealta mergeti in zona de lucru si da-ti click unde doriti ca adaugati text. Fiecare text espe plasat pe un layer nou, deci il puteti edita sau repozitiona cu usurinta.

 Eyedropper Tool: Cu aceasta unealta poti selecta o anumita culoare dintr-un document iar apoi sa o folosesti ca foreground.

 Zoom Tool: Destul de evident, cu aceasta unealta puteti sa va apropiati pentru a vedea mai bine. pentru a va distanta tine-ti apasat alt in timp ce apasati click.

Meniul de Optiuni

Acest meniu de optiuni apare sub meniul principal (cel cu File, Edit, Image, etc) si este diferit pentru fiecare unealta. Unealta selectata apare in partea din stanga, iar in dreapta apar optiunile valabile acesteia.

De exemplu, in imaginea de mai sus este selectata unealta de mutare (move tool), iar in dreapta sunt optiunile aferente acesteia.

Layere

Photoshop functioneaza pe un sistem de layere (straturi), ce se comporta ca niste foi transparente. Cand adaugati un obiect pe un layer acesta devine parte din layer (ca si cum ai scrie cu un marker pe o folie transparenta). Daca ai doua obiecte pe acelsi layer si vrei sa schimbi pozitia unuia dintre ele vei fi nevoit sa il decupezi (cu lasso sau marquee) si sa il muti cu unealta de mutare (move tool).

Rezolutia / Dimensiunea Imaginii / Marimea fisierului

Am mentionat asta si mai sus, fisierele deschise in photoshop sunt percepute ca mici patratele colorate numite pixeli. CU cat aveti mai multi pixeli/inch aveti o imagine mai buna, dar cu cat sunt mai multi pixeli/inch marimea fisierului creste, iar cu cat marimea este mai mare cu atat se va incarca mai greu.Cheia in alegerea rezolutiei este gasirea unui echilibru intre calitate si marimea fisierului.

Iata un exemplu(reprezentarea facuta de mine nu e chiar reusita, dar sper sa intelegeti despre ce vorbesc) :

Daca fiecare din imaginile de mai sus masoara un inch, iar fiecare patrat este un pixel, imaginea din stanga va avea o rezolutie de 10 pixeli/inch, sau 10 ppi. Imaginea din partea dreapta va avea 25 ppi.Se poate observa de ce atunci cand ai mai multi pixeli mai mici dimensiunea creste exponential.

 

Fereastra Image Size

Imaginile JPEG folosite pe web au o rezolutie mica, de 72 dpi, oricum, nu exista un motiv ca JPEG-urile tale sa aiba rezolutia atat de mica. Imaginile generate de camerele digitalede obicei au o rezolutie scazuta dar o dimensiune foarte mare. Poti folosi acest lucru in avantajul tau schimband spatiu pentru rezolutie. Pentru a face asta mergi la Image>Image Size si urmeaza instructiunile din fotografia urmatoare:

In partea de jos a imaginii exista o casuta numita “Resample Image”, ce determina daca este sau nu schimbata rezolutia. Cand este bifata rezolutia ramane independenta de dimensiune. Daca vei schimba rezolutia sau dimensiunea vei observa cum marimea fisierului va fi schimbata.

Ce rezolutie sa folosesc?

De preferat 300, intre 300 si 200 se vede acceptabil, sub 200 o sa vezi diverse portiuni pixelate.

Cand trebuie sa fac resample?

Cand ai doua imagini de rezolutii diferite si vrei sa le combini, dar nu doresti ca niciuna dintre ele sa isi modifice dimensiunea, vei fi nevoit sa le faci resample inainte. Asta pentru ca un fisier poate avea doar o rezolutie.

Ajustare tonuri

De multe ori, o scanare sau chiar o imagine digitala nu va arata exact cum vrei tu. Totusi, exista un mod simplu de a ajusta culorile dintr-o imagine, atat timp cat ajustarea este efectuata asupra intregii imagini si nu doar unei anumite sectiuni.

Levels

Exista situatii in care o imagine scanata va fi afisata ca si cum ar fi fost stearsa, dar folosind Levels poti mari contrastul imaginii. Mergi la Image>Adjustments>Levels. Iti va aparea o fereastra cu o histograma aratand tonurile albe/negre din imagine.

Puteti obtine diverse intensitati ale culorilor mutand sliderele ce corespund valorilor de negru, alb, respectiv gri. Daca mutati sliderul negru catre dreapta vei intuneca toate valorile mai negre din imagine, mutand sliderul alb catre stanga vei lumina toate valorile mai luminoase din imagine.

Ok, sper ca ati ramas cu cateva lucruri dina cest articol, am sa inchei aici pentur ca deja am impresia ca m-am intins extrem de mult. Oricum, asta este doar Basic-ul … chestii mai complicate am sa postez dupa ce mai scriu un articol, doua despre chestiile de baza…

Avem un cod de conduita.
Amass # cu 6 ani în urmă
Am incercat de cateva ori sa invat Photoshop si intotdeauna m-am impotmolit la fata cu Layers… Dar cred ca acum mi-am facut o idee. Merci!
Mihai # cu 6 ani în urmă
Poti compara layerele cu niste straturi ce sunt asezate unul peste altul. Este recomandat sa lucrezi totul pe layere separate, pentru ca daca vrei sa faci o anumita modificare mai tarziu sa poti edita decat ce iti trebuie, fara alte batai de cap. Ma bucur ca articolul meu te-a ajutat sa inveti ceva nou!
D-Petre # cu 6 ani în urmă
Chiar utile aceste notiuni introductive pentru cei care nu au facut cunostinta cu acest program.
Ezra Gill # cu 6 ani în urmă
Inainte de toate acesta este spatiul de lucru : [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea aceasta imagine]Taste Scurtaturi Unelte Tools Palette(panoul cu unelte) contine 60 de unelte separate. Tinanad apasat mai mult click(stanga) pe o unealta iti va aparea, in caz ca sunt, si celelalte unelte din aceeasi categorie cu cea selectata.Daca muti cursorul mouse-ului deasupra unei unelte, in scurt timp iti va aparea numele si tasta de scurtatura pentru a accesa acea unealta.Poti folosi scurtaturile pentru a selecta o unealta mai rapid, fara a fi nevoie totdeauna sa le selectezi din panoul cu unelte. De exemplu, apasand tasta B poti activa unealta Brush Tool.De asemenea daca tii SHIFT si apesi B poti schimba intre celelalte unelte ascunse asociate, in acest caz, cu Brush Tool.Aceste scurtaturi sunt foarte importante, scurtand cu mult timpul executarii unei lucrari.In continuare o ilustratie cu toate uneltele si scurtaturile aferente pentru a le putea tine mai usor minte.Inainte sa va mai spun cateva scurtaturi : Apasa tasta “F” de cate ori doresti pentru a-ti fixa mai bine zona de lucru. Tab. Daca te incomodeaza panel-urile cu instrumente si palete, o singura apasare a tastei “Tab” va face ca ele sa dispara. Ctrl R. Combinatia iti aduce riglele ce te ajuta cu toate dimensiunile atunci cand vrei sa creezi butoane, bare sau tot ce mai doresti. B. Apasa “B” si ai acces imediat la Brush tool. Ctrl F. Comanda excelenta pentru filtre. Apasarea ei executa din nou ultimul filtru aplicat. Ctrl J. Copiaza layer-ul selectat. D. Culoarea trece in default. Alt Backspace. Umple zona de lucru in culoarea aleasa. Ctrl T. Transformare libera. V. Activeaza instrumentul de selectare. Ctrl G. Grupeaza layer-ele. Ctrl E. Face sa dispara layer-ul selectat. Ctrl Alt Shift S. Salveaza o poza special pentru web. Ctrl N. Creeaza o noua imagine.Ctrl Z. Sterge ultimul pas facut iar Ctrl Alt Z. Sterge mai multi pasi pana la numarul maxim de pasi memorati .
Cris # cu 6 ani în urmă
Imi poti spune, te rog, de ce nu imi apare unealta Paint Bucket? Toate celelalte sunt, mai putin aceasta..
Cris # cu 6 ani în urmă
Ah, greseala mea, am vazut acum :) Anyway, foarte bun articolul tau! Mult succes pe mai departe! :)
Irina # cu 6 ani în urmă
Nu am mai folosit photoshop pana acum,insa meseria aleasa imi cere asta si trebuie sa invat sa utilizez acest program . Nu am inteles partea cu layers . Cum se procedeaza ? Trebuie sa fac mereu o copie ? De exemplu,daca apas pe Sponge Tool si apoi pe o portiune din imagine imi da eroarea : This shape layer must be rasterized before proceeding.Rasterize the shape ? Sper ca ma puteti ajuta , multumesc ! .
Irina # cu 6 ani în urmă
Multumesc mult ! .
Irina # cu 6 ani în urmă
Ce face mai exact functia de ” rasterize ” ?
Mihai # cu 6 ani în urmă
Nu sunt nici eu expert in photoshop, dar din cate stiu eu cand dai rasterize unui layer il faci editabil, deci nu mai are aceleasi optiuni ca inainte. De exemplu, daca ai un layer cu un font poti folosi type tool pentru a edita textul respectiv de cate ori vrei, dar dupa ce ai dat rasterize nu mai poti face asta, iar layer-ul respectiv este vazut ca un layer ce contine o imagine.
Irina # cu 6 ani în urmă
Acum am inteles,multumesc ! .
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.