Optimizarea imaginilor pentru SEO

Stefanescu Mihai 2 years ago iNoob

Una dintre cele mai usoare metode de a optimiza continutul paginii tale este sa te concentrezi asupra imaginilor. Cele mai multe pagini web contin imagini, fie ca sunt fotografii, wallpapere sau iconite. Cu doar cateva mici trucuri acestea te pot ajuta la cresterea rank-ului si castigarea catorva vizitatori in plus.

Optimizarea imaginilor? De ce?

Marea problema este aceea ca motoarele de cautare nu percep imaginile ca noi. Dar stai putin, permite-mi sa reformulez; Ele nu vad ca exista o imagine, daca aceasta este postata independent(fara sa aiba setate alte atribute).

Motorul de cautare va stii ca acolo exista o imagine pentru ca am folosit tag-ul HTML <img>, dar tot ce afla din acest tag este adresa de la care a fost preluata imaginea. Oamenii isi dau seama imediat ca este vorba de o masina in imaginea respectiva dar motoarele de cautare nu inteleg acelasi lucru. In fine, putem sa le ajutam sa inteleaga continutul imaginii prinatributul ALT si un nume al fisierului corespunzator.

Atributul ALT

Atributul ALT atribuie un text pentru imaginea respectiva in cazul in care aceasta nu poate fi afisata de browser (din cauza unei errori, a unei conexiuni slabe, etc)
Acest atribut nu este folositor doar in cazul utilizatorilor ce nu au acces la imagine ci si motoarelor de cautare (le da un indiciu despre ce este imaginea respectiva).Acesta este motivul folosirii atributului ALT, folositi cuvinte cheie relevante care ajuta motoarele de cautare.
Daca te uiti la codul imaginii de mai sus vei observa ca are o descriere in atributul alt:

[cc name=”imgseo”]

Prin acest atribut al imaginii i-am dat 2 informatii importante motorului de cautare:

  • Este o imagine cu un Ford GT40
  • Aflat in Gulf colors

Acum, daca altcineva foloseste GT40 Gulf colors sau similar in cautarea Google Images, schimbarea este ca prima o sa apara imaginea noastra.
Dupa cum se observa, adaugarea unui atribut alt este foarte usoara, ai nevoie decat de acces la codul HTML al imaginii.

Unele dintre CMS-urile valabile pe internet, precum WordPress permit adaugarea unei descrieri in atributul alt al imaginii.

Numele Fisierului

Daca vrei sa iti optimizezi imaginile chiar mai mult de atat, le poti schimba numele. Folosind un nume descriptivajuti motoarele de cautare si mai mult.
Numele unei imagini facute cu camera foto va fi de forma: ‘DSC0123.jpg’, ceea ce nu ajuta in niciun fel acesta neafisand nici ce-a mai mica informatie. Sigur, putem folosi atributul alt, dar schimband si numele imaginii este de ajutor.
Deci, in loc de ‘DSC0123.jpg’ am putea da un nume descriptiv imaginii ca de exemplu ‘cos-cu-mere-rosii.jpg’.

Sa nu uitam de dimensiunea imaginii

Dupa cum probabil ati auzit deja, Google tine cont si de viteza de incarcare a paginii in rank. Asta inseamna ca viteza site-ului tau este luata in considerare la calcularea rank-ului.
Dimensiunea imaginii este unul din elementele ce dicteaza rapiditatea de incarcare a unei pagini, deci optimizarea imaginilor poate creste viteza site-ului tau (Program optimizare imagini). Acest aspect poate trece neobservat pe o pagina cu 1-2 imagini, dar daca trebuie sa incarci zeci de imagini poate face o mare diferenta.
Marimea imaginii tine de rezolutie in primul rand, care desi ii creste calitatea imaginii creste si dimensiunea intr-un mod semnificativ pentru site-uri.
Am sa scriu mai jos o lista cu cele mai intalnite tipuri de imagini:

  • JPG este un format de imagine cu un grad de arhivare ajustabil. Arhivand o imagine scade din calitatea acesteia (mai ales din informatia ce nu este sesizabila cu ochiul liber).
  • PNG este folosit destul de des pentru ca suporta transparenta (spre deosebire de JPG).
  • GIF, imagini de calitate cu 256 de culori. Acest format suporta si animatii, deci se intelege de ce este folosit.

Este imposibil de ales un lider suprem dintre aceste formate. JPG, PNG si GIF sunt in egala masura folositoare tinand cont de situatie. Parerea mea este ca mai bine alegi un format de o calitate inferioara dar cu o dimensiune destul de mica. In orice caz, mai bine testati modul de functionare al fiecarui tip de imagini si decide-ti care vis e potriveste pe urma.
Ce trebuie sa tineti minte este ca nu este recomandat sa folositi HTML pentru a redimensiona imagini. Uploadati o imagine mare (ex: 800×600) si o afisati mult mai mica (ex: 400×300) din atributele height si width, atribute ce consuma latime de banda la incarcare.
Pentru mai multe detalii va recomand YSlow si/sau Google Page Speed Insights .

Ideea articolului?

Unul din beneficiile optimizarii imaginilor pentru SEO este acela ca pot fi afisate in Google Images, aducand mai multi vizitatori.
Cautarea de imagini de la Google nu ajuta orice tip de afacere ai tu, dar ocazional iti poate aduce trafic relevant. In special daca ai un magazin online. In fine, putina optimizare nu iti poate face rau.
Daca ti-ai optimizat imaginile aminteste-ti sa creezi si o harta a imaginilor (Images Sitemap) pentru a fi indexat de google mai repede.

Concluzia

Optimizarea imaginilor pentru SEO se rezuma la 3 factori: numele imaginii, dimensiunea imaginii si atributul alt.

Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.


Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum

Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.
Login Register

🔖 Bookmarks
âœĻ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

🌊ïļ Discord
Back to top
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.