Instalare Composer in Windows

Daca ai scris ceva PHP pana acum, probabil stii ca sunt anumite chestii pe care trebuie sa le scrii si rescrii la fiecare script creat (reinventing the wheel) precum Sistem de autentificare, Management al bazelor de date, etc. PHP a ajuns intr-un stadiu destul de evoluat si adeja exista cateva framework-uri stabile care s-au ocupat de toate aceste probleme, deci…nu ar fi mai usor sa alegem ce ne trebuie din fiecare framework?

Daca ai incerca sa alegi partile necesare din Zend sau Laravel sau Symfony, ti-ai seama ca este un lucru extrem de dificil. Fiecare librarie este posibil sa aiba dependente si asa ajungi sa ai o mare dezordine.Aici intevineComposer, un manager de dependente PHP. Composer are grija de dependentele necesare de la un proiect la altul. Asta inseamna ca Composer iti va pune la dispozitie librariile necesare, dependentele si va avea grija sa nu le incurce.Acest tip de manager de dependente nu este deloc nou, de fapt este inspirat din npm din Node.js siBundler din Ruby.

Probabil ai auzit de PEAR. PEAR este un packet manager PHP ce a fost prezent o perioada destul de mare. Oricum, PEAR a fost ‘abandonat’ de o multime de programatori din diverse motive, precum: codul PEAR este out-of-date, te forteaza sa instalezi diverse pachete ‘globale’ (nu project based ca si composer).  Asta inseamna ca you’re screwed daca faci update si ai un proiect bazat de un pachet mai vechi. Pentru o mica istorie a pachetelor cititi Packages: The Way Forward for PHP de Phil Sturgeon.

Pentru instalare aveti nevoie de Xampp in primul rand, il puteti lua de aici.

Pasul 1

In primul rand trebuie sa face astfel incat sa putem rula comenzi PHP in Command Prompt, deci hai sa anuntam CMD-ul unde avem php.exe.

In cazul meu este D:\xampp\phpClick dreapta pe Computer apoi pe Advanced System Settings in tab-ul Advanced si vei gasi butonul Environment variables, click pe el si va fi afisata o fereastra ca ce-a de mai jos.

Editeaza variabila path si seteaza calea catre php, in cazul meu fiind D:\xampp\php

Acum, pentru a verifica deschideti command prompt si scrieti “php -v” (fara ” ghilimele) si daca totul merge bine ar trebuii sa vedeti asta:

Pasul 2

Acum, deschide fisierul php.ini aflat in D:\xampp\php si cauta “pgsql” si dezactiveaza aceasta extensie punand un punct si o virgula (;) inaintea ei.

;extension=php_pgsql.dll

acum, activeaza extensia SSL scotantui ; din fata

extension=php_openssl.dll

Pasul 3

Ok, acum ruland comanda de mai jos in cmd vei descarca composer in folderul Xampp. intrati in folderul instalarii xampp, in cazul meu d:\xampp\php\

php -r "eval('?>'.file_get_contents('https://getcomposer.org/installer'));"

Aceasta comanda va descarca si instala composer in mai putin de 1 minut.

Acum poti crea un fisier composer.bat in D:\xampp\php\ si includeti in el codul:

@ECHO OFF</code>
<div><code>SET SUBDIR=%~dp0</code></div>
<div><code>php %SUBDIR%\composer.phar %*

Asta iti permite sa rulezi comanda “composer” oriunde.

Poti folosicomposer cu orice folder de proiect  setat sa foloseasca composer, folosind comanda urmatoare in command prompt

D:\xampp\htdocs\zend> php composer.phar self-update
D:\xampp\htdocs\zend> php composer.phar install

 

Avem un cod de conduita.
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.