Initiere in JavaScript

iNoob | Stefanescu Mihai | 2020-10-11

Daca este nou in JavaScript permite-mi sa iti urez “Bun Venit” in aceasta noua lume a programarii web. Ce sa zic, javascript chiar iti aduce html-ul si css-ul la viata.Putem sa ne imaginam Javascriptul ca fiind centrul nervos al documentului web, HTML  ca fiind scheletul si CSS pielea.
In acest ghid v-om discuta despre javascript din punctul de vedere al unui webdeveloper si al unui creeator de aplicatii web. Deci, voi considera ca aveti cunstinte minime de HTML si CSS pe parcursul explicatiilor date in acest ghid.
Cum Functioneaza?
Foloseste modelul Document Object pentru a ajunge la elementele si proprietatile documentului tau web. Javascript poate rula in timp ce pagina ta se incarca, cand utilizatorii interactineaza cu ceva, conform unui program predefinit de tine, sau chiar atunci cand cineva incearca sa iasa de pe pagina ta. Poate lucra cu interactiunile utilizatorilor, animatii, validarea formelor, site-uri dinamice, matematica, si multe altele.Javascript face parte din asa numitul Asynchronous Javascript si XML (Ajax), ce permite apelarea informatiilor din baza de date si afisarea lor fara necesitatea de refresh a documentului in cauza.
Similaritatea cu alte tehnologii
Javascript este similar cu limbaje de programare precum C, Java, PHP, Actionscript 3.0 si multe altele. Modul de lucru cu variabile, siruri de caractere, functii, array-uri, numere, obiecte, etc. este foarte similar cu al altor tehnologii ce au aparut inaintea acesteia, si cu siguranta cu altele ce au aparut dupa aceasta.Din moment ce JS este similar cu PHP si Actionscript 3.0, invatand Javascript aveti idee si despre modul de lucru din alte limbaje de programare similare. Daca deja ai un background in programarea web, JS iti va parea a fi o plimbare prin parc.
Transmisia cu alte tehnologii
Javascript permite sa fie integrat in alte tehnologii precum HTML si CSS (nu-i nicio problema aici), PHP si Actionscript (no problemo), MySQL si XML functioneaza perfect. De exemplu, Javascript nu poate comunica direct cu o baza de date MySQL, deci folosim Javascript(XMLHttpRequest object) pe un script PHP ce poate stabili o conexiune cu baza de date MySQL.
Ok, nu vreau sa va ametesc cu toate detaliile in acest articol, asa ca am sa ma opresc aici si voi scrie restul in urmatorul articol (am vre-o 4 articole deja pregatite pe aceasta tema…)


Imi place ce faci aici
Daca iti place ce fac aici imi poti cumpara o cafea Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Stefanescu Mihai
Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.
       

Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum.

Posteaza un comentariu

Comentarii

Inca nu au fost postate comentarii, fii primul care posteaza un comentariu!

Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.

🗝ïļ Login 🌟 Register

🔖 Bookmarks ⊞
âœĻ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

🌊ïļ Discord ⊞

Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.

⮆ïļ