Elementele de baza din HTML5

Designul in HTML5 nu a ajuns sa fie un standard, dar nici mult nu mai este pana atunci. In acest articol iti voi arata cateva dintre elemntele noi ale ultimii versiuni de HTML, elemente precum headernav si footer.

Header

Noile elemente din HTML5 sunt numite exact dupa partile pe care le reprezinta, lucru care este bun pentru ca identifici diversele sectiuni continute de o pagina web mai usor.

Header-ul (noul element din HTML5) nu este menit pentru a cuprinde toata informatia din headerul site-ului, ci defineste o anumita parte din pagina web (partea de sus).

In urmatorul cod am folosit tag-ul <header> pentru a inconjura anumite elemente din postarea mea (in cazul de fata titlul si meta):

[cc name=”html51″]

Din moment ce Titlul si informatiile Meta sunt plasate la inceputul articolului si au rol de introducere pentru acesta, nu este nicio problema sa le punem in tag-ul header.

Nav

Acest nav este prescurtarea de la navigation si reprezinta o parte din pagina web ce face legatura cu toate paginiile site-ului.

Acest element este dedicat sistemului de navigare, dar nu trebuie sa fie implementat decat in meniul tipic (din partea de sus a siteului).Din informatiile pe care le avem pana acum, acest element este destinat tuturor partilor paginii web ce se comporta ca un meniu sau sistem de navigare.

[cc name=”html52″]

In exemplul de mai sus am folosit elementul nav pentru a inconjura un tabel de continut ce contine adrese de pe aceeasi pagina.

Footer

Cand auzim acest cuvant mergem cu gandul la sectiune de jos a paginii web, dar acesta se refera la sectiunea de jos a elementului respectiv, iata cum este descris:“The footer element represents a footer for its nearest ancestor sectioning content or sectioning root element. A footer typically contains information about its section such as who wrote it, links to related documents, copyright data, and the like.”

Stiu, este putin incurcat, dar voi incerca sa iti explic cat mai simplu.

Footerul este tot partea de jos a websiteului, dar din moment ce documentatia de specialitate nu mentioneaza folosirea exclusiva in aceasta parte a paginii il putem folosi la sfarsitul unei sectiuni sau articol. Iata un exemplu:

[cc name=”html53″]

In acest exemplu am extins continutul articolului astfel in footer va contine tag-urile articolului si like-urile.

Concluzia

headernav si footer nu sunt atat de fascinante ca celelalte noi proprietati aduse de HTML5, dar au fost implementate cu scopul de a aduce un nou inteles structurii paginii web atat pentru browsere cat si pentru oameni.

Avem un cod de conduita.
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.