Cum adaugam Bookmarks in pagina de Tab-uri a lui Google Chrome

De ceva vreme am inceput sa folosesc Google Chrome aproape zilnic. Si functioneaza cum imi doresc in mare parte, iar viteza si sincronizarea cu contul google este uimitoare. In opinia mea Chrome este unul dintre cele mai bine produse Google.

Dar gandindu-ma putin gasesc cateva chestii care ma deranjeaza la Chrome. Unul dintre acestea este incapacitatea de a pune orice site in pagina de Tab-uri. Dar acum am gasit solutia si vreau sa o impart cu voi!

Acum, pentru a inlatura orice neintelegere, cand spun Pagina de Tab-uri si Bookmark nu ma refer la aceste bookmark-uri (cele obisnuite).

Cand deschizi un tab nou in chrome iti sunt prezentate cateva site-uri pe care le poti accesa apasand  click pe logo. Cateva asemenea site-uri vin preinstalate cu Chrome, dar majoritatea sunt instalate din Chrome Web Store. Cum deja va-ti dat seama,  aceasta este o sarcina destul de grea pentru ca Chrome Web Store este destul de mare (cine are timp sa caute ce-si doreste printre zeci de chestii de care nu are nevoie?) si in al doilea rand, multe din site-urile voastre preferate probabil nici nu au un bookmark in Web Store.

Deci, va voi arata cum sa puneti orice site doriti in Pagina de Tab-uri rapid si simplu.

Ingrediente
-Un logo al website-ului (dimensiunea de 128×128 pixeli (lumea nu va muri daca logo-ul este de 129×129, sau daca nu gasiti luati unul mai mare si il micsorati cu photoshop,  Irfanview, sau alt program) ).
-Google Chrome (evident…)
-Notepad (sau orice alt editor de text).

Pasul 1 – Folder-ul
Creeaza un folder nou in Windows Explorer si copiaza iconita de dimensiune 128×128 in el.

Pasul 2 – Scriptul

Deschide Notepad (sau orice alt editor de text) si copiaza textul de mai jos:

Unde am scris diverse mesaje (“adresa website-ului aici”, “Scrie numele site-ului aici”) scrieti ce doriti sa apara la nume, respectiv adresa. Pentru aceasta demonstratie numele iconitei este “icon.png”, dar desigur voi o puteti numi cum doriti (ATENTIE: sa aiba acelasi nume in script ca si imaginea).
Dupa ce ai facut tot ce este scris mai sus salveaza fisierul cu numele manifest.json in folderul in care ai si iconita 128×128.

Pasul 3 – Chrome > Extensions

Pentru a intra pe pagina cu extensii Chrome scrie in bara de adrese chrome://chrome/extensions si apasa Enter.Bifeaza “Developer Mode” in coltul din dreapta sus.

Acum vei observa trei optiuni, ascunse in mod normal, dupa cum observati mai sus. Pentru a ne atinge scopul avem nevoie decat de primele doua : “load unpacked extension” si “”pack extension”.

Pasul 4  – Incarca Extensia neinpachetata

Optiunea “Incarca o extensie neinpachetata” se refera la extensiile ce nu sunt descarcate din Chrome Web Store. Apasa pe aceasta, navigheaza in folderul in care ai salvat fisierul manifest.json si apasa OK. Incarca acest folder, nu fisierele din el (manifest.json, icon.png). Apoi (cu putin noroc) iti vei gasi extensia in lista cu extensii.

Dar nu am terminat, mai avem de facut cateva chestii si terminam.

Pasul 5 – Inpacheteaza extensia

Acum apasa pe celalalt buton – “Pack Extension”. 

Ignora optiunea “Private Key File”. Fii atent la cealalta optiune – “Extension Root directrory”. CUm ai facut si mai devreme, navigheaza in folderul creeat mai inainte folosind butonul browse. Cand ai ajuns apasa pe butonul “pack extension”.

Facand acest lucru vei creea doua noi fisiere (un fisier .CRX si unul .PEM), pe care trebuie sa le pui imediat in acelasi folder in care ai fisierul manifect.json si icon.png. Fisierul .PEM ajuta la updateul extensiei, dar aici este vorba despre un bookmark, deci decat sa te chinui sa ii faci update mai bine creezi altul. Desi este posibil sa nu il folosesti este bine sa pastrezi si acest fisier.

Pe de alta parte, fisierul CRX este cel important. Cand descarci si instalezi o extensie din Chrome Web Store aceasta vine in forma unui fisier CRX pe care tu il descarci si instalezi.

Pasul 6 – Ultimul

In primul rand, dezinstaleaza prima versiune a extensiei pe care ai instalat-o la pasul 4. Poti face asta apasand pe cosul de gunoi afisat in dreptul ei in lista de extensii. Trebuie sa o dezinstalezi pentru ca va intra in coflict cu versiunea inpachetata pe care o vei instala.

In al doilea rand daca tii browser-ul pe pagina cu extensiile (nu va functiona mai area alte tab-uri deschise), trage cu drag and drop noul fisier CRX in Chrome.

Acum nu mai trebuie decat sa mergi pe pagina cu extensii si sa debifezi “Developer Mode” astfel incat aceste butoane sa dispara, bineinteles daca nu simti nevoia sa faci mai multe bookmark-uri.

Concluzia

Daca cauti resurse bune pentru iconite de calitate superioara poti folosi foarte simplu Google Images. Sau daca este un entuziast al editarii foto poti folosi Photoshop sau GIMP pentru -ti creea propriile iconite. Daca doriti un logo cu site-ul meu (desigur ca doriti…) puteti folosi aceasta imagine.

Deci, ce planuiti sa puneti la bookmarks? Ati reusit sa faceti asta fara probleme? Pentru orice probleme sau nelamuriri puteti lasa un comentariu mai jos. Si inca ceva, daca doriti sa scriu despre un anumit subiect sau vreti un articol legat de ceva anume lasati un comentariu mai jos.

 

 

Avem un cod de conduita.
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.