CMS-ul anului 2013

Stefanescu Mihai Stefanescu Mihai
iNoob
9 ani în urmă
8
CMS-ul anului 2013

Cand te pregatesti sa lansezi un website iti pui automat intrebarea ce-a mare: “Ce platforma sa folosesc?”. Exista o intreaga serie de  Content Management System (CMS-uri) disponibile in mod gratuit, dar celemai populare sunt WordPress, Drupal si Joomla!Toate acestea sunt open-source, gratuite si foarte usor de modificat dupa propriile preferinte. Toate au o multime de add-on-uri, pluginuri, teme, extensii, s.a.m.d. Fiecare dintre acestea are un numar de utilizatori loiali, dar nu in ultimul rand toate au o parte buna si o parte rea.

Hai sa vedem ce ne poate oferii fiecare dintre acestea si care ar fii alegerea potrivita pentur site-ul tau in 2013.

Cand WordPress a aparut pentru prima data nu era decat o unealta interesanta speciala pentru blogging. O data cu aceasta inflorire uimitoare a comunitatii, au aparut extrem de mutle plugin-uri, widget-uri si teme, iar WordPress a devenit un CMS complet. Spre deosebire de alte platforme CMS, WordPress necesita un grad minim de cunosctinte pentru a fi folosit.

Chiar si un incepator va reusi fara probleme sa il instalezi si sa il configureze. Numarul mare de teme si pluginuri te pot ajuta sa iti personalizezi site-ul dupa cum doresti, chiar daca nu stii niciun limbaj de progremare. Acest CMS dispune de extrem de multe comunitati si forumuri, deci daca vei avea nevoie de ajutor cu vre-o problema cu siguranta vei gasi.

Din punct de vedere al securitatii, WordPress mai are nevoie de imbunatatiri fiind destul de des infestat cu spam (am scriss acum ceva timp despre oprire inregistrarile spam). Fiind ce-a mai populara platforma este relativ usor de “spart”.

In incheiera sectiunii din articol dedicate WordPress-ului am sa va dau cateva exemple de site-uri ce folosesc aceasta platforma: The New York Times BlogPlayStation BlogYahoo BlogFord, etc.

Drupal este o unealta puternica, si cunoscuta ca fiind cel mai developer-friendly CMS folosit la site-uri complexe. Spre deosebire de WordPress aceasta platforma necesita cunosctinte destul de avansate pentru a fii folosita. Acum ceva timp, cand inca era folosit formatul vechi, programatorii erau nevoiti sa scrie de mana fiecare element al site-ului.

Noul Drupal 7 este mai user-friendly, cu multe update-uri ce le fac viata mai usoara programatorilor. In fine, Drupal nu poate intrece WordPress la capitolul user-friendly. FrameWork-ul acestui CMS este intretinut de un grup mare de dezvoltatori Drupal.

Drupal este folosit pentru site-uri versatile cu continut complex si necesita atentie pentru organizare, dar poate fi folosit si pentru siteuri de tip comunitate cu multi utilizatori. Fiind ce-l mai securizat CMS, Drupal a fost ales ca platforma al site-ului Casei Albe.

“Joomla!” este un cuvant Swahili insemnand “impreuna” si este un CMS cu care sunt creeate diverse site-uri. Joomla! este un CMS aflat la mijlocul celor doua de mai sus, Drupal care este mai developer-friendly si WordPress ce este mai user-friendly. Este destinat oricui, incepatori, utilizatori medii, designeri, programatori. Joomla! dispune de o mare comunitate online. Dupa instalare si configurare necesita putina munca (poate si ceva investitii) pentru a-ti pune site-ul pe picioare.Cu fiecare upgrade, Joomla! aduce imbunatatiri majore si caracteristici noi. Intretinerea unui site mare construit pe Joomla! poate fii foarte greu. Cat tine de dezvoltatori, Joomla! nu este prima alegere in materie de CMS.Joomla! poate fii folosit pentru e-commerce, retele de socializare, comunitati, cateva exemple pe care vi le pot da sunt: Universitatea Harvard,  Linux.comIt Wire, s.a.m.d

Deci, ce CMS alegem?

Nu exista un raspuns clar la aceasta intrebare, depinde in primul rand de genul site-ului pe care vrei sa il intretii, experienta ta tehnica, bugetul alocat si intentiile pe termen lung.Pentru un blog simplu sau un site ce va fii intretinut de o persoana fara experienta in programare, WordPress este alegerea ideala pentru ca este flexibil si poate fii folosit cu usurinta de orice persoana fara cunostinte de programare. Daca planuiesti sa creezi un site complex ce necesita multe modificari, Drupal este alegerea perfecta. Pentru orice site de dimensiuni medii, Joomla! este candidatul perfect. Daca vei construii un site ce necesita securitate sporita, de exemplu un magazin online, iti Drupal sau Joomla! sunt prietenii tai.

Dar, la urma urmei  totul tine preferintele personale si de ceea ce vrei sa faci cu site-ul.
Asta a fost tot si pentru acest articol, spune-ne si tu parerea ta despre aceste platforme, pe care o preferi si de ce si nu uita sa vezi si acest infografic.

Avem un cod de conduita.
SydowBlog # cu 6 ani în urmă
Depinde cat de depate vrei sa megi. Pentru un blog personal cred ca ajunge un wordpress insa daca vrei siteuri mai profesionale joomla / drupal sunt o alegere buna. Asta in cazul in care nu il creezi tu de la 0.
Adriana # cu 6 ani în urmă
WordPress mi se pare cea mai ok si foarte usor de utilizat… Restul, din punctul meu de vedere, e pentru altii mai buni ca mine..:D
D-Petre # cu 6 ani în urmă
Cel mai bun e cel cu care te intelegi mai bine … sau cel pe care il cunosti cat de cat.
oferte bulgaria # cu 6 ani în urmă
wordpress este cal mai bun si popular Cms dar vorba ta din punct de vedere al securitatii … este la pamant , am fost nevoit sa imi distrug 5 siteuri hostate la godaddy cu platforma wp cu updateuri la zi pentru ca mi-a umplut serverul de virusi si pagini create de ei .
Bucur # cu 6 ani în urmă
Si prin WordPress poti sa faci un site profesional nu cum a zis SydowBlog ca nu ar fi potrivit,nimic mai fals.
Mihai # cu 6 ani în urmă
Sper ca nu s-a inteles din articol ca WordPress-ul nu este potrivit pentru site-urile profesionale. WordPress este usor de folosit, usor de customizat, sistemul de teme este relativ simplu, plugin-uri se pot face la fel de simplu daca stii cat de cat programare (PHP), iar din punct de vedere al securitatii gasesti nenumarate plugin-uri de backup, ba chiar iti poti cumpara un serviciu care sa faca asta pentru tine.WordPress este la fel de bun si pentru un blog si pentru un alt gen de site, doar ca trebuie sa ai cunostinte mai avansate….
alexandrus # cu 6 ani în urmă
Eu aleg platforma wordpress. Lucrez cu ea, creez site-uri si sunt multumit. Am lucrat si cu joomla, dar nu este atat de practic.
Jorge O. Hughes # cu 6 ani în urmă
Odată instalat pe server începe munca adevărată pentru a îi înțelege structura și apoi să vezi într-adevăr de ce este capabil. Aici trebuie menționat că Drupal este considerabil mai complex decât WordPress-ul dar asta este ceva ce ar trebui să fie de la sine înțeles din moment ce Drupal poate fi folosit în cu totul alte scopuri decât ar putea fi WP. Cu toate acestea, deși mai complex decât WP, este mult mai plăcut ochiului și mai intuitiv decât a fost Joomla la versiunile 1.5 și 1.6 când am lucrat eu cu el – în prezent nu știu cum se comportă la acest capitol.
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.