Ce evitam cand lucram la un design pentru site?

Stefanescu Mihai 2 years ago iNoob

Un design prost poate distruge un website cu continut grozav. Cand spun asta nu ma refer strict la problemele de navigare sau elementele grafice prost realizate, ma refer la tot…frame-uri, reclame, formatarea paginilor si multe alte asemenea mici elemente ce par nesemnificative.

Nu Folosi o pagina ce sare in ochi! Stiu ca imi vei spune ca o pagina plina de animatii va atrage mai multi oameni aceasta se va incarca greu (majoritatea paginilor de acest gen fiind construite in Flash), va fi dificil de navigat pe ea si de cele mai multe ori aceste pagini nu pot fi indexate de motoarele de cautare. Ce sa mai zic, o asemenea pagina poate chiar sa te lase cu mai putini vizitatori.

Nu face paginile Despre si Contact greu de accesat! Aceste doua pagini sunt cele mai accesate de obicei, deci trebuie sa le ai plasate la indemana. De asemenea trebuie sa pui o casuta de cautare ce poate fi accesata rapid.

Nu scrie paragrafe extrem de lungi! Un paragraf de 150 de cuvinte ce pare usor de citit pe hartie, pe un website pare a fi de 5 ori mai lung (mai ales daca folosesti un font mare). Iar un text atat de mare de obicei te lasa fara cititori.Structureaza-ti continutul in paragrafe de 4-5 randuri si foloseste de fiecare data cand ai ocazia liste, imagini, video-uri, s.a.m.d.

Nu rula automat muzica, video-uri sau animatii pe pagina principala. Toate acestea sunt niste chestii enervante pentru vizitatori. Daca vrei sa ai muzica sau un video pe site asigurate ca acestea nu pornesc automat, lasa-ti utilizatorii sa aleaga daca vor sa asculte muzica sau sa vada clipul respectiv.

Nu pune mai multe reclame decat continut! Nu plasa reclamelepentru a-ti enerva utilizatorii. Fara reclame pop-up, fara bannere care se largesc cand treci cu mouse-ul pe deasupra lor, fara videouri care pornesc automat dupa un anumit interval, evita toate aceste metode de gonit vizitatorii. Daca vrei sa plasezi reclamele in asa fel incat vizitatorii sa dea click pe ele aranjeazale locuri speciale in designul site-ului, nu peste continut.

Nu deschide o fereastra noua pen tru reclame! Site-urile (cele dubioase de obicei…) ce incearca sa pacaleasca utilizatorii sa dea click pe reclamele lor (in speranta ca se vor inbogatii peste noapte) lansand o noua fereastra de browser cu o reclama. Chiar daca te gandesti “Punand reclama intr-o fereastra noua utilizatorii vor da click si vor ramane si pe site.”, Gresit! Noua fereastra nu va mai avea buton de ‘back’ disponibil, deci utilizatorul nu va mai reveni pe site-ul tau.

Nu folositi frameuri pentru widget-uri. Frame-urile impiedica motoarele de cautare sa iti indexeze continutul, nu sunt suportate de toate browserele in special de cele mobile si cauzeaza tot felul de probleme cand fereastra browserului este micsorata. Frame-urile tine de domeniul trecutului, deci te sfatuiesc sa nu le folosesti.

Nu lasa link-urile vizitate sa aiba aceasi culoare cu cele nevizitate. Aceasta este o regula nescrisa a webdesignului-ului, link-urile vizitate sunt colorate mov, iar cele nevizitate albastre (sigur ca le poti schimba dupa cum arata mai bine in deisgnul tau).

Nu bloca optiunea ‘change font size’ a browserului. Daca te-ai decis sa folosesti o dimensiune anume pentru continut poti scadea lizibilitatea, in special pentru vizitatorii ce acceseaza site-ul de pe un dispozitiv mobil.

Nu face abuz de culori. Folosirea multor culori in design va arata bine, dar va ameti utilizatorii si pana la urma vor pleca. Pentru a alege paleta de culori potrivita si pentru a fi sigur ca se potrivesc si nu sunt prea multe te sfatuiesc sa folosesti kuler.

Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.


Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum

Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.
Login Register

🔖 Bookmarks
âœĻ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

🌊ïļ Discord
Back to top
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.