Cateva idei despre Refactoring si Clean Code

Scopul principal al refactorizarilor este elminarea tech debt-ului si vine din dorinta de a scapa de codul dezorganizat si a il transforma in cod curat si simplu de inteles.

Bun! Dar ce este cod curat pana la urma? Daca te uiti la clip-uri despre clean code, citesti tot felul de articole, carti and so on ai sa observi ca fiecare are definitia lui pentru cod curat, dar mai jos am sa fac o lista cu cele mai des intalnite puncte:

Evident, codul trebuie sa fie inteles si de alti programatori si de tine peste 6 luni

Nici macar nu ma refer la algoritmi super complicati cand spun asta, ma refer inclusiv la chestii mici, precum numele variabilelor, clase si metode super incarcate si asa mai departe.

Nu contine cod duplicat

De fiecare data cand faci o schimbare intr-o bucata de cod duplicata, trebuie sa iti aduci aminte sa schimbi peste tot.

Nu contine chestii inutile

Cu cat ai mai putin cod (fie intr-o clasa sau metoda) cu atat ai mai putine batai de cap. Nu ma refer sub nicio forma la dimensiunea proiectului, ma refer la organizare. Una este sa ai o clasa care respecta S.O.L.I.D si sa stii exact ce gasesti acolo si una e sa ai o clasa cu 134 de metode.

Teste

Fie ca scrii codul si apoi testele, fie ca scrii testele si apoi codul, acestea trebuie sa treaca in permanenta.

Codul curat trebuie sa fie usor de intretinut!

Avem un cod de conduita.
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.