12 Coduri WordPress mai putin cunoscute dar folositoare

Stefanescu Mihai Stefanescu Mihai
iNoob
9 ani în urmă
5
12 Coduri WordPress mai putin cunoscute dar folositoare

WordPress nu este doar o unealta de blogging excelenta ci si un CMS (Content Management System) ce ofera o multime de moduri de a iti permite sa il modifici pentru a functiona dupa placul tau. In acest articol am sa va arat 12 coduri folositoare, dar nu chiar atat de cunoscute.

Majoritatea acestora au nevoie de un fisier functions.php in tema voastra, dar daca nu aveti unul nu este nicio problema , creati-l.

1. Adauga notite private in postarile tale

Daca doresti sa adaugi notite de referinta in articolele tale ce sunt vizibile doar autorilor adauga aceasta functie in fisierul functions.php al temei tale ce va genera un shortcode [note] astfel incat pentru adaugarea unei asemenea notite vei scrie [note]mesajul tau[/note].

[cc name=”notereferinta”]

2. Dezactiveaza  HTML in comentari

Comentariile wordpress permite tag-uri html precum <a><em><strong> in continutul lor. Dar daca vrei sa nu mai permiti folosirea lor adauga functia de mai jos in fisierul functions.php al temei tale. Acesta va considera orice cod html text simplu si il va afisa ca atare.

[cc name=”dezactivarehtml”]

3. Verifica daca un plugin este activ

Se poate sa ai nevoie sa verifici daca un anumit plugin este activ sau nu, fie pentru ai folosi functionalitatea sau a preveni aparitia vreunui conflict. WordPress detine o funtie is_plugin_active ce accepta calea catre plugin si verifica daca acesta este activat sau nu.

[cc name=”esteactivplg”]

4. Prevenirea pluginurilor din folosirea automata a stylesheeturilor si scripturilor

O multime de pluginuri isi adauga propriile stylesheet-uri si scripturi pentru a-si imbunatatii functionalitatea. Dar daca folosesti multe pluginuri risti sa incetinesti incarcarea paginii. Ce poti face pentru a te bucura de functionalitatea oferita de aceste plugin-uri dar si de viteza de incarcare? Trebuie sa le impiedici sa isi incarce css-ul si javascriptul automat, iar pentru asta trebuie sa cunosti numele fisierelor css si javascript folosite de plugin-uri folosind functiile wp_enqueue_script() and wp_enqueue_style().

De exemplu, daca folosesti pluginul wp-pagenavi, foloseste aceasta functie pentru a isi incarca css si javascript:

[cc name=”wppagenaviex”]

Primul parametru din wp_enqueue_style() sau wp_enqueue_script() este numele ce manipuleaza fisierele css si js. In acest caz acest nume este wp-pagenavi.NU trebuie decat sa adaugati aceste linii de cod in functions.php:

[cc name=”prevenirecsssjs”]

5. Afisarea ultimei date de modificare a unui articol

Daca esti o persoana ce updateaza articolele mai vechi (si eu le editez/updatez daca descopar vre-o greseala aparuta din neatentie sau oboseala), atunci de ce sa nu si afisezi data la care ai modificat acel articol? Foloseste acest cod:

[cc name=”lastmodifdate”]

6. Taxonomii custom in WordPress

In modul standard WordPress are 2 tipuri de taxonomii, categoriile si tagurile, dar o taxonomie custom iti permite sa grupezi paginiile in moduri diferite. De exemplu, daca detii un blog de recenzii filme poate iti doresti sa poti grupa articolele dupa genurile filmelor sau actor, etc. Aceste taxonomii costom iti da mana libera asupra restrictiilor date de categorii si tag-uri.

Poti adauga o taxonomie custom adaugand acest cod in fisierul functions.php al temei tale:

[cc name=”taxonomiecustomex”]

Aceasta va adauga noi panouri pe pagina Add Post din sectiunea de dashboard daca folosesti WordPress 2.8 sau mai nou.

7. Articole doar pentru abonatii la RSS

Daca doresti sa iti atragii cititorii de RSS prin continut exclusiv, iti voi prezenta un truc pentru a creea articole vizibil doar abonatilor la RSS_ul tau.

In primul rand, creaza-ti o categorie in care v-or fi postate aceste articole. O poti numi ‘RSS’ de exemplu, si adauga cateva articole exclusive. Tine minte ID-ul acestei categorii, acum in fisierul functions.php adauga aceste linii de cod:

[cc name=”excludepostinrss”]

8.Scapa de ghilimelele ondulate

 

 

1

(nu stiu daca m-am exprimat foarte corect, dar nu stium sa traduc Curly Quotes)

WordPress inlocuieste perechile de ghilimele duble (ex: “ceva”) cu “ceva”. Asta este ok pentru blogurile care nu folosesc excesiv ghilimelele, dar daca trebuie sa pui un cod sursa in pagina va deveni o problema. Rezolvarea este simpla, nu trebuie decat sa copiezi acest cod in fisierul functions.php:

[cc name=”ghilimelechiudata”]

9. Refuza comentariile spammerilor

Poti scapa de un numar considerabil de comentarii spam verificand URL-ul de referinta al comentariului. Majoritatea comentariilor spam sunt scrise de scripturi automate si scriu decat datele in wp-comments-post.php, de aceea nu su un URL de referinta care sa il mentioneze in form.

Poti adauga o noua regula in .htaccess astfel incat sa restrictionezi accesul la comentarii tuturor mai putin celor ce ai un url de referinta. Iata codul pe care trebuie sa il scrii in .htaccess:

!Atentie : Fa Backup fisierului .htacces inainte de a-l modifica!

[cc name=”htacceruleforspam”]

Nota: Acest script va preveni decat spam-ul provenit de la boti sau scripturi automate, nu si pe cele postate manual. Pentru acelea recomand Akismet.

10. Reclame in fluxul RSS

Iata un truc interesant pentru a adauga cod HTML (ca de exemplu coduri de reclame) in fluxul RSS. Adauga acest cod in functions.php si poti modifica HTML-ul al fluxului RSS.

[cc name=”fluxulrsscuads”]

11. Dezactiveaza fluxurile WordPress

Daca folosesti WordPress pe post de CMS cu continut static, probabil vrei sa scapi de flusul RSS pentru ca nu iti va fi de niciun folos. Adauga acest cod in functions.php:

[cc name=”disablefeedrss”]

12. Titlul articolului sa trimita catre o adresa externa

Daca nu doresti decat sa afisezi link-ul catre un articol pe alt site/blog iata un truc simplu si usor de folosit. Acest lucru va salva timpul vizitaorilor/utilizatorilor tai pentru ca titlul ii va trimite direct pe site-ul respectiv, fara sa mai viziteze pagina articolului pe blogul tau.

Adauga acest cod in functions.php:

[cc name=”redirecttitleurl”]

Acum trebuie sa gasesti acest cod in index.php:

[cc name=”gasesteastainindex”]

Si inlocuieste-l cu asta:

[cc name=”inlocuiestecuastaindex”]

Acum, cand vrei ca titlul articolului sa trimita vizitatorul pe alt site adauga un custom field cu numele title_url si seteaza-i valoarea la url-ul respectiv.

C-am asta este tot ce am avut de zis, parerile, ideile, s.a.m.d le puteti posta in comemtarii.

Avem un cod de conduita.
SydowBlog # cu 6 ani în urmă
Imi vor fi de ajutor cand trec pe wordpress. Asta in vacanta de primavara 4-16 aprilie. Atunci o sa am mai mult timp.
LoccoChico # cu 6 ani în urmă
Foarte interesant tutorialul ?chiar daca le cunosteam pe toate!
D-Petre # cu 6 ani în urmă
Interesant dar cam complicat pentru mine.
Cosmin # cu 6 ani în urmă
Dreptate @D-Petre? interesante dar cam complicate pentru ceea ce stiu eu. Pe viitor sper sa pot invata mai multe chestiute de genu. Oricum , destul de interesant articolul.
Bucur # cu 6 ani în urmă
pentru cei care se ocupa cu editat teme wordpress (e si cazul meu)acest articol este foarte bun ai ce sa inveti din el?
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.