Primii pasi in Photoshop: Layere

iNoob | Stefanescu Mihai | 2020-10-11

Acesta este al doilea tutorial de PhotoShop destinat in primul rand incepatorilor. Imi planuiesc sa explic cat se poate de bine toate acele caracteristici ale Photoshop-ului ce sunt relativ greu de inteles.Am scris acum ceva timp un tutorial cu notiunile introductive in photoshop, cum arata interfata, bara de instrumente, s.a.m.d.

Astazi vreau sa va prezint una dintre calitatile ce fac acest program sa fie extraordinar, Layerele. La un moment sau altul, toti ne-am intrebat: “Cum se poate ca acest PhotoShop safie atat de bun?Ce il face atat de special?”, raspunsul este : Layerele.O data ce ati inteles acest concept veti incepe sa intelegeti adevarata putere a photoshop-ului si veti intelege cate posibilitati aveti la dispozitie. Acum, dupa aceasta mica introducere am sa trec la subiect.

Cum functioneaza Photoshop:

Un designer ce intelege mecanismul layerelor in PhotoShop este ca un jucator de fotbal ce intelege regula offside-ului. Asta este elementul cheie. Ce sunt layerele si de ce sunt atat de folositoare? Trebuie sa te gandesti in felul urmator: fiecare imagine editata in Photoshop este compusa din mai multe layere combinate.

Acest exemplu va arata ce am spus mai devreme. Hai sa cream un document nou (File>New):

In partea dreapta jos vei gasi un panou numit Layers, daca nu este acolo poate fi activat din meniul Windows>layers:

Aici se gasesc toate layerele ce compun rezultatul final, de aici le poti selecta, modifica, sterge sau adauga altele noi. Dupa cum vezi in acest moment avem decat un layer plin cu o culoare. Poti face un layer nou apasand al doilea buton dinspre dreapta spre stanga ce se gaseste in partea de jos a acestui panou. Acum vei observa un layer nou in panou, dar fundalul acestuia este diferit, pentru ca photoshop-ul creeaza layerele noi cu background-ul transparent.

Seteaza alta culoare pentru acest layer apasand pe butonul de foreground , se va deschide colorpicker-ul si vei alege culoarea neagra (#000000):

Acum ia Paint Bucket din meniul de unelte (Prescurtare tasta G)si apasa oriunde in spatiul de lucru (layer-ul nou trebuie sa fie selectat) pentru a umple layerul cu negru (culoarea aleasa).Sa aruncam o privire in panoul de layere, noul layer este acum negru (ce-l de sub el este inca alb), asta pentru ca nu putem edita decat layerul selctat. Acum avem 2 layere, unul alb si unul negru, iar din moment ce layerul negru este deasupra el este vizibil in timp ce celalalt este ascuns.

Schimba culoarea foreground-ului in galben (#f9d904) si folosind Horizontal Type Tool (Prescurtare T) si apasa in zona de lucru pentru a scrie ceva.Atentie, pentru Type Tool Photoshop-ul va creea automat un layer nou.

Okay, primul layer de jos este blocat, se poate observa lacatul din partea dreapta a layerului in panoul de layere (in ultima imagine nu se vede, dar mai sus apare). Asta inseamna ca nu poate fi modificat, iar pentru a-l putea edita trebuie sa da-ti dublu click pe el si sa apasati OK in fereastra ce apare:

De fiecare data cand vrei ca un anumit layer sa fie blocat nu trebuie decat sa il selectezi si sa apesi pe butonul de blocare din panoul de layere:

Poti da un nume fiecarui layer, ba chiar este recomandata numirea fiecarui nume pentru ca atunci cand lucrati cu un fisier complex (cu mai multe layere) va puteti incurca foarte usor. Pentru asta trebuie decat sa dati dubli click pe titlul layerului.

Selecteaza primul layer (layerul alb), seteaza foreground in portocaliu (#eb6e08), ia paint bucket-ul si apasa pe spatiul de lucru pentru a il colora. Aparent nimic nu s-a schimbat, dar layerul este portocaliu in panou.

Selecteaza layer-ul negru. Ia Eraser-ul (Prescurtare E) si selecteaza o pensula rotunda de ~300px:

Da click in mijlocul spatiului de lucru cu layerul negru selectat. Ce s-a intamplat? O data ce portiunea respectiva din layer-ul negru a fost stearsa se poate observa layer-ul portocaliu de sub acesta.

Avem acest rezultat datorita ierarhiei layerelor.Acum hai sa vedem ce se intampla daca mutam textul sub layerul negru:

Dupa cum deja ai vazut, o parte din text nu se mai vede (ierarhia layerelor). Da click dreapta pe thumbnailul layerelor si selecteaza Blending Options. Aici putem aduce cateva modificari leyerului selectat. Selecteaza “Drop Shadow” si seteaza-l in felul urmator:

Poti adauga o umbra si pe text pentru a da o senzatie de volum (oarecum…):

De ce sunt layerele atat de folositoare?

In acest mini-exemplu am sa va arat cat de utile pot fi layerele folosite corect. Hai sa facem un document nou in PhotoShop si sa deblocam layerul background (exact cum v-am aratat mai sus). Acum cu Brush Tool facem o forma in zona de lucru:

Ce se intampla acum daca incercam sa mutam noua forma cu Move Tool? Se va muta atat forma (culoarea neagra) cat si fundalul (culoarea alba):

Hai sa o luam de la inceput, deschidem un fisier nou cu background alb, facem un layer nou si apoi desenam ceva cu Brush Tool:

Pana acum totul a decurs la fel ca sin in primul caz, dar acum daca incercam sa mutam desenul….Bingo! Pentru ca acum este afectat doar layer-ul ce contine desenul. Deci asta este unul dintre aspectele esentiale ale layerelor, iti ofera control complet asupra lucrarii tale.  Acum probabil te gandesti ca poti face asta si fara ajutorul layerelor, dar daca ai un proiect ce contine peste 100 de layere?Cheia este Organizarea!Am spus si mai sus si o repet: Da-le nume layerelor pentru a nu le incurca. O data cu cresterea numarului layerelor iti recomand sa le organizezi in grupuri. Pentru a face asta selecteaza layerele pe care le vrei in acelasi grup si mergi la Layer>Group layers (prescurtare Ctrl+G). Organizarea acestora nu este doar recomandata, ci este foarte importanta cand lucrezi cu fisiere ce contin foarte multe layere. Sper ca ati inteles despre ce vorbeam aici si va anunt ca in curand voi mai publica alte cateva tutoriale photoshop dedicate incepatorilor.


Imi place ce faci aici
Daca iti place ce fac aici imi poti cumpara o cafea Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Stefanescu Mihai
Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.
       

Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum.

Posteaza un comentariu

Comentarii

D-Petre
D-Petre | 2020-09-26 14:29
Util si pe intelesul tuturor. Bravo!

Twila U. Huber
Twila U. Huber | 2020-09-26 14:29
Acum o sa cream un nou set pentru Layere. Un set poate sa contina mai multe layere si astfel, mutand un set de exemplu mutam si layerele pe care le contine, impreuna. Meniu Layer > New > Layer Setโ€ฆAdaugati toate layerele create deja in setul respectiv (cu drag & drop) in aceeasi ordine in care au fost create. Daca nu sunt in aceeasi ordine, ordonati-le, tot cu Drag & Drop.

Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.

๐Ÿ—๏ธ Login ๐ŸŒŸ Register

๐Ÿ”– Bookmarks โŠž
โœจ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

๐ŸŒช๏ธ Discord โŠž

Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.

โฌ†๏ธ