- Stefanescu Mihai a postat in Paginare in PHP
- johhny a postat in Paginare in PHP
- Stefanescu Mihai a postat in Cum pot afisa eroarea cand utilizatorul a scris un username gresit sau o parola gresita?
- madalin a postat in Cum pot afisa eroarea cand utilizatorul a scris un username gresit sau o parola gresita?
- Stefanescu Mihai a postat in Featureuri site
Curatarea si optimizarea WordPress-ului
WordPress, o aplicatie robusta ce este in pas cu tehnologia prin update-uri regulate, dar nu ii strica o curatare din cand in cand. In timp, WordPress salveaza coduri si informatii in baza de date ce pot fii inutile si ingreuneaza incarcarea siteului inutil. In acest articol mi-am propus sa va arat cateva tehnici ce va vor ajuta la incarcarea mai rapida a site-ului.
Fa Back-Up bazei de date
Sper ca deja ai un sistem de backup al bazei de date. Daca nu, toate articolele tale se afla intr-un mare pericol de a fi pierdute. Exista o gama variata de plugin-uri ce nu doar ca fac backup dar le si trimite pe o anumita adresa de e-mail cand sunt programate. Recomand WP-DBManager. Inainte de a trece la urmatorul pas asugurate ca ai un backup al site-ului.
Fa Back-Up fisierelor
Chiar daca cele mai importante lucruri sunt salvate in baza de date (ma refer la articole), trebuie sa iti salvezi si fisierele cu setarile si configuratia site-ului tau. Daca ai instalat un plugin de backup automat (cum spuneam mai sus) inseamna ca fisierele tale sunt in siguranta, dar este foarte important sa iti salvezi si fisierele de pe server. Majoritatea fisierlor WordPress-ului pot fi inlocuite cu cele de pe site-ul official, dar imaginile uploadate si fisierele de configurare nu pot fi inlocuite. Fa un backup manual folderului wp-content/uploads folosind un client FTP sau un plugin precum WordPress Backup to Dropbox
Sterge setarile nefolositoare
Daca site-ul tau are o vechime destul de mare, gandeste-te la numarul de pluginuri instalate si sterse. Pluginuri bine construite isi sterg automat setarile dupa dezinstalare, dar exista si plugin-uri ce dupa dezinstalare isi lasa setarile in baza de date.Aceste setari sunt complet inutile daca nu folositi pluginurile, doar iti incarca baza de date aiurea. Eu folosesc pluginul Clean Options pentru a curata cat pot de bine acele setari.
Dezactivare si Stergere salvari automate
WordPress face automat mai multe salvari ale unei postari in timp ce este scrisa, astfel putand fii editata daca faci o greseala. Acest lucru este chiar folositor cand rulezi un blog cu mai multi autori, dar pentru majoritatea oamenilor este decat un mod de a aglomera baza de date aiurea. Poti rezolva aceasta problema cu pluginuri precumWP CleanFix si sa setezi aceasta optiune in wp-config:
[cc name=”wprevcode”]
Sterge Meta Informatiile nefolositoare postarilor
Fiecare postare este salvata in baza de date cu o colectie de informatii, informatii ce dupa o anumita perioada nu mai sunt relevante. Un exemplu de asemenea informatie este Post Meta Edit Lock, optiune ce previne editarea unui articol de catre altr autor in timp ce un autor deja editeaza acel articol. Daca nu ai un blog pe care scriu mai multi autori inseamna ca fiecare postare de pe blogul tau are o serie de informatii irelevante. Stergand acestea salvezi cateva zeci, poate chair sute de kbs. Pluginul WP CleanFix are si abilitatea de a sterge aceste optiuni.
Dezactiva redimensionare imagini
Cand uploadezi o imagine cu ustensilele standard din WordPress este generat automat un thumbnail, o imagine de dimensiune medie si o imagine de dimensiune mare. Daca nu iti pregatesti imaginile ininte acestea v-or ocupa mai mult spatiu pe server. Nu cauzeaza vre-o problema mare, dar backup-urile v-or dura mult mai mult. Schimba aceasta optiune in Settings> Media.
Sterge Spam-ul
Plugin-ul Akismetface o treaba grozava blocand comentariile spam inainte sa apara pe site. Chiar daca nu vedem pe site aceste mesaje spam asta nu inseamna ca ele nu exista acolo undeva. Toate aceste mesaje sunt salvate pentru a-ti permite sa iei decizia finala (Spam/Curat). Intra la Comments>Spam si apasa pe butonul Empty Spam.
Redu Spam-ul inchizand comentariile
Daca ai un site relativ mare cu o oarecare vechime stii ca dupa o perioada de timp discutiile de la articole efectuate prin intermediul comentariilor dispar. Si dupa aceasta apar numai mesaje spam, deci ce-a mai simpla metoda de a scapa de acestea este s ainchideti comentariile la acele articole. Intra la Settings> Discussion cauta optiunea Automatically close comments on articles older than X days
si adauga perioada de timp dupa care sa se inchida comentariile automat.
Optimizeaza-ti baza de date
Dupa ce ai sters atatea optiuni si setari inutile din baza de date fii sigur ca are nevoie de optimizare.Optimizarea nu face decat sa o defragmenteze si sa scape de lucrurile nefolositoare. WP-DBManager este o alegere buna pentru a optimiza baza de date luna de luna.
Verifica-ti securitatea
Dupa o curatare bine venita este bine sa verifici si securitatea site-ului tau. Foloseste WP Security Scan pentru a cerifica vulnerabilitatile siteului tau si pentru a te proteja impotriva atacurilor brute-force incearca plugin-ul Login Lockdown
Comentarii