- Stefanescu Mihai a postat in Paginare in PHP
- johhny a postat in Paginare in PHP
- Stefanescu Mihai a postat in Cum pot afisa eroarea cand utilizatorul a scris un username gresit sau o parola gresita?
- madalin a postat in Cum pot afisa eroarea cand utilizatorul a scris un username gresit sau o parola gresita?
- Stefanescu Mihai a postat in Featureuri site
CMS-ul anului 2013
Cand te pregatesti sa lansezi un website iti pui automat intrebarea ce-a mare: “Ce platforma sa folosesc?”. Exista o intreaga serie de Content Management System (CMS-uri) disponibile in mod gratuit, dar celemai populare sunt WordPress, Drupal si Joomla!Toate acestea sunt open-source, gratuite si foarte usor de modificat dupa propriile preferinte. Toate au o multime de add-on-uri, pluginuri, teme, extensii, s.a.m.d. Fiecare dintre acestea are un numar de utilizatori loiali, dar nu in ultimul rand toate au o parte buna si o parte rea.
Hai sa vedem ce ne poate oferii fiecare dintre acestea si care ar fii alegerea potrivita pentur site-ul tau in 2013.
Cand WordPress a aparut pentru prima data nu era decat o unealta interesanta speciala pentru blogging. O data cu aceasta inflorire uimitoare a comunitatii, au aparut extrem de mutle plugin-uri, widget-uri si teme, iar WordPress a devenit un CMS complet. Spre deosebire de alte platforme CMS, WordPress necesita un grad minim de cunosctinte pentru a fi folosit.
Chiar si un incepator va reusi fara probleme sa il instalezi si sa il configureze. Numarul mare de teme si pluginuri te pot ajuta sa iti personalizezi site-ul dupa cum doresti, chiar daca nu stii niciun limbaj de progremare. Acest CMS dispune de extrem de multe comunitati si forumuri, deci daca vei avea nevoie de ajutor cu vre-o problema cu siguranta vei gasi.
Din punct de vedere al securitatii, WordPress mai are nevoie de imbunatatiri fiind destul de des infestat cu spam (am scriss acum ceva timp despre oprire inregistrarile spam). Fiind ce-a mai populara platforma este relativ usor de “spart”.
In incheiera sectiunii din articol dedicate WordPress-ului am sa va dau cateva exemple de site-uri ce folosesc aceasta platforma: The New York Times Blog, PlayStation Blog, Yahoo Blog, Ford, etc.
Drupal este o unealta puternica, si cunoscuta ca fiind cel mai developer-friendly CMS folosit la site-uri complexe. Spre deosebire de WordPress aceasta platforma necesita cunosctinte destul de avansate pentru a fii folosita. Acum ceva timp, cand inca era folosit formatul vechi, programatorii erau nevoiti sa scrie de mana fiecare element al site-ului.
Noul Drupal 7 este mai user-friendly, cu multe update-uri ce le fac viata mai usoara programatorilor. In fine, Drupal nu poate intrece WordPress la capitolul user-friendly. FrameWork-ul acestui CMS este intretinut de un grup mare de dezvoltatori Drupal.
Drupal este folosit pentru site-uri versatile cu continut complex si necesita atentie pentru organizare, dar poate fi folosit si pentru siteuri de tip comunitate cu multi utilizatori. Fiind ce-l mai securizat CMS, Drupal a fost ales ca platforma al site-ului Casei Albe.
“Joomla!” este un cuvant Swahili insemnand “impreuna” si este un CMS cu care sunt creeate diverse site-uri. Joomla! este un CMS aflat la mijlocul celor doua de mai sus, Drupal care este mai developer-friendly si WordPress ce este mai user-friendly. Este destinat oricui, incepatori, utilizatori medii, designeri, programatori. Joomla! dispune de o mare comunitate online. Dupa instalare si configurare necesita putina munca (poate si ceva investitii) pentru a-ti pune site-ul pe picioare.Cu fiecare upgrade, Joomla! aduce imbunatatiri majore si caracteristici noi. Intretinerea unui site mare construit pe Joomla! poate fii foarte greu. Cat tine de dezvoltatori, Joomla! nu este prima alegere in materie de CMS.Joomla! poate fii folosit pentru e-commerce, retele de socializare, comunitati, cateva exemple pe care vi le pot da sunt: Universitatea Harvard, Linux.com, It Wire, s.a.m.d
Deci, ce CMS alegem?
Nu exista un raspuns clar la aceasta intrebare, depinde in primul rand de genul site-ului pe care vrei sa il intretii, experienta ta tehnica, bugetul alocat si intentiile pe termen lung.Pentru un blog simplu sau un site ce va fii intretinut de o persoana fara experienta in programare, WordPress este alegerea ideala pentru ca este flexibil si poate fii folosit cu usurinta de orice persoana fara cunostinte de programare. Daca planuiesti sa creezi un site complex ce necesita multe modificari, Drupal este alegerea perfecta. Pentru orice site de dimensiuni medii, Joomla! este candidatul perfect. Daca vei construii un site ce necesita securitate sporita, de exemplu un magazin online, iti Drupal sau Joomla! sunt prietenii tai.
Dar, la urma urmei totul tine preferintele personale si de ceea ce vrei sa faci cu site-ul.
Asta a fost tot si pentru acest articol, spune-ne si tu parerea ta despre aceste platforme, pe care o preferi si de ce si nu uita sa vezi si acest infografic.
Comentarii