Incluziunea fisierelor

Stefanescu Mihai 2 years ago PHP

Puteti includecontinutul unei pagini PHP in alta pagina PHP. PHP ne pune la dispozitie 2 functii folositoare in aceasta directie:

  • include()
  • require()

Cu aceste functii PHP-ul ne ajuta foarte mult sa creeam functii, headere, footere (asta cand discutam de template-uri), sau orice alte elemente pe care le folosim doar in anumite pagini.

Functia include()

Aceasta functie prea tot continutul (text) dintr-un fisier si il copiaza in cel in care a fost folosita functia. Daca exista vre-o problema aceasta functie va genera un warning si va continua executia scriptului.Presupunem urmatorul exemplu, dorim sa facem un meniu pentru site-ul nostru (il numim meniu.php), meniu pe care il vom pune pe urma pe toate paginile:

<ul>
	<li> <a href='http://invata-programare.ro'>Acasa</a> </li>
	<li> <a href='http://invata-programare.ro/toate-lectiile-php'>Cursuri PHP</a> </li>
	<li> <a href='http://invata-programare.ro/toate-lectiile-css'>Cursuri CSS</a> </li>
	<li> <a href='http://invata-programare.ro/toate-lectiile-html'>Cursuri HTML</a> </li>
</ul>

Iar acum in fiecare pagina in care vrem sa fie afisat continutul acestui fisier punem:

<html>
<body>
<?php include("meniu.php"); ?>
<p>Un exemplu de include() in PHP!</p>
</body>
</html>

Functia require()

Aceasta functie este similara cu functia include, preia textul dintr-un fisier dat si-l copiaza in fisier in care a fost apelata. Daca exista vre-o problema aceasta functie genereaza o eroare fatala si opreste scriptul.

Deci nu exista diferenta intre require si include in afara de tipul de eroare generata. Este recomandat sa folosim require in loc de include, pentru ca mai bine este oprit scriptul cand exista o problema, decat sa fie dat un warning.

Nota: Afisarea mesajelor de eroare tin de configurarea serverului PHP.

Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.


Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum

Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.
Login Register

🔖 Bookmarks
âœĻ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

🌊ïļ Discord
Back to top
Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.