10 Lucruri pe care trebuie sa le faci dupa ce ai instalat wordpress

iNoob | Stefanescu Mihai | 2020-10-11

WordPress este o platforma minunata, mai ales ca se se instaleaza atat de usor si iti poti seta blogul doar in 5 minute.Dar o data ce ai instalat wordpresssunt cateva lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a iti folosi maximul la maxim.
Considera urmatorii pasi ca pe o lista numita “De facut:” pentru a te ajuta in dezvoltarea blogului tau:

 Pasul 1: Schimba parola de administrare si administreaza autorii

WordPress iti va da un “amestec” de litere, cifre si simboluri pe care cu siguranta nu ti le vei aminti…deci primul lucru pe care trebuie sa ilf aci este sa pui o aprola pe care ti-o vei aminti cu usurinta (Nu spun ca trebuie sa pui ceva ce poate fi ghicit cu usurinta, ceva ce iti poti aminti, dar destul de complicat sa nu fie ghicita.).
Intra in sectiunea Users din Dashboard si configureazati setarile dupa bunul plac, astfel incat sa poti adauga si alti autori.

 Pasul 2: Editeaza Permalink-urile

Modul standard de afisare al adreselor articolelor este acesta: www.unblog.com/?p=51.Acest mod de a afisa adresele nu este recomandat pentru SEO, de fapt nu este recomandat nici pentru folosinta zilnica (nu va avea nici un sens pentru utilizatorii tai)
Schimband structura adreselor la ceva asemanator cu asta: www.unblog.com/25-femei-web-designer/ vei avea cuvintele cheie trecute in adrese dar va avea si sens pentru utilizatori

Pentru a face aceasta schimbare urmeaza pasii:

 1. Mergi la Settings > Permalinks
 2. In tab-ul ‘Common settings’ alege ‘Custom Structure’
 3. In campul din dreapta scrie %postname%/
 4. Daca preferi ca adresa sa contina si categoria scrie asta: %category%/%postname%

Pasul 3: Alegeti o tema si Activeaz-o

 1. Descarca o tema sau creeaza-ti una
 2. Dezarhiveaz-o si uploadeaz-o in wp-content > themes
 3. Activeaz-o itnrand in Dashboard la Appearance > Theme

 Pasul 4: Adauga-ti categoriile si schimb-o pe ce-a standard

Cand ai instalat wordpress ai predefinita o categorie standard numita ‘Uncategorized’ , si asta suna urat. Sa presupunem ca vei scrie un articol si vei uita sa selectezi categoria in care sa fie….in ce categorie ai vrea aceasta posatre sa intre? Eu tind sa cred ca suna mai bine Stiri sau News decat Uncategorized.

Pentru a edita categoria standar fa precum scrie mai jos:

 1. Mergi la Posts > Categories
 2. Da click pe ‘Uncategorized’ ca sa intri in modul edit – Schimbai numele in ‘News‘ sau cum vrei sa se numeasca aceasta…
 3. Tot de aici poti adauga si alte categroii.

Pasul 5: Activeaza Akismet

Akismet este un plugin ce blocheaza comentariile de tip spam, daca ai sistemul de comentarii pornit credem-a ca vei avea parte de spam…
Din fericire Akismet vine preinstalat in WordPress, deci nu trebuie decat sa il activezi.

 1. Mergi la Plugins, in Dashboard si activeaza Akismet
 2. Pentru a completa activarea ai nevoie de o cheie API. Poti obtine aceasta cheie inregistrandu-te peWordPress.com si vizitandu-ti profilul.
 3. Acum mergi la Plugins > Akismet Configuration, si copiaza cheia.

Pasul 6: Instaleaza Google XML SiteMap

Google XML Sitemaps genereaza o harta pentru site-ul tau astfel incat marile motoare de cautare (Google, Yahoo, Ask, MSN, etc) sa iti indexeze site-ul cu usurinta.De fiecare data cand postezi ceva nou pe site harta isi va face automat update
Click aici pentru pluginul Google XML Sitemaps.
Acum mergeti la Google Webmaster Central si autentificate cu contul tau google. Pe prima pagina va fi prezent un link “Verify”, apasa-l si urmeaza instructiunile de acolo.
O data ce ai facut asta poti apasa pe “Add Sitemap” de pe prima pagina si scrie adresa hartii site-ului tau care va fi de forma: http://www.siteultau.com/sitemap.xml

pro-sitemaps

Pasul 7: Instaleaza WordPress Database Backup

Mereu este bine sa ai un backup la indemana. Se poate sa apara probleme la server, sau poate chiar sa faci o greseala si sa stergi ceva din baza de date…
WordPress Database Backup face automat backup bazei de date si chiar il poti seta sa ti-o trimita pe email saptamanal…deci nu ai de facut nimic, decat sa activezi pluginul.
Click aici pentru pluginul WordPress Database Backup, sau citeste tot ghidul pentru backup automat pe Pro Blog Design.
pro-backup

Pasul 8: Testeaza-ti blogul cu Dummy Content

Nu vei stii cum arata blogul tau decat atunci cand  vei avea continut, cand vei avea mai multe postari aranjate in diverse moduri.
Salveaza timp folosind o simpla colectie de postari de la WP Candy.

Importa colectia de postari din Tools > Import > WordPress iar pe blogul tau vor aparea atat postari, comentarii, categorii cat si subcategorii permitanduti savezi cum va arata design-ul atunci cand va fi incarcat de informatii.

Pasul 9: Adauga fluxul RSS in FeedBurner

Mai intai editeaza-ti setarile RSS din Settings > Reading de unde poti edita cate postari vrei sa arate in fluxul RSS si daca vrei sa arate tot articolul sau nu.
Acum vrem sa combinam fluxul RSS cu Feedburner. FeedBurner iti vaafisa statistici despre fluxurile RSS si va afisa instant continutul nou adaugat.O data ce te-ai inregistrat la FeedBurner nu uita ca trebuie sa schimbi si adresa la care utilizatorii vor subscrie (in fisierele temei).

Pasul 10: Activeaza Analytics

Tine cont de traficul si de vizitatorii tai. Recomand cu caldura  Google Analytics. Alte servicii asemanatoare ofera Mint si StatCounter.

Optional:

»Schimba marimea imaginilor in functie de zona in care apar postarile (Settings > Media)
»Tagline-ul poate fi sau nu inclus in tema pe care o folositi dar este foarte probabil sa fie inclusa in fluxurile RSS (Puteti edita acest lucru de aici: Settings > General)

Cam asta gandesc eu ca trebuie sa faci cand instalezi WordPress…daca mai aveti o idee, sfat, etc sunteti liberi sa lasa-ti un comentariu.


Imi place ce faci aici
Daca iti place ce fac aici imi poti cumpara o cafea Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Stefanescu Mihai
Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.
       

Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum.

Posteaza un comentariu

Comentarii

Inca nu au fost postate comentarii, fii primul care posteaza un comentariu!

Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.

🗝ïļ Login 🌟 Register

🔖 Bookmarks ⊞
âœĻ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

🌊ïļ Discord ⊞

Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.

⮆ïļ