Afiseaza postarile recente in WordPress

iNoob | Stefanescu Mihai | 2020-10-11

Sa lucrezi cu WordPress este ca si cum ai simtii briza marii, in principiu din cauza arhitecturii bine gandite si extrem de stabila, dar mai ales datorita comunitatii care depunde eforturi constante pentru a oferii cele mai bune theme si pluginuri. Cei ce detin site-uri contruite in WordPress folosesc o serie de plugin-uri ce le pot face viata mai usoara, dar sunt chestii pentru care nu este necesar un plugin.

Cu totii intelegem importanta acestor plugin-uri WordPress, pentru ca wordpress-ul evoluand atat de repede exista si diverse incompatibilitatii intre acestea si sursa principala (asta se intampla cand sursa isi face update la o noua versiuni, iar anumite plugin-uri nu sunt compatibile cu aceasta).

Deci, este foarte important sa existe un echilibru intre plugin-urile pe care trebuie sa le folosesti si cele pe care le poti inlocuii cu codul php. Normal ca nu poti inlocui un plugin complex (nu stiu, ceva ce necesita cache), doar nu esti robot de programare…dar afisarea ultimelor postari este simplu de facut.

Fisierul ce se ocupa de codurile utilizatorilor se numeste functions.php si se afla in folderul temei folosite, daca nu ai acest fisier creaza unul cu acest nume.

Hai sa incepem. In primul rand pornim thumbnailurile pentru ultimele postari:

[cc name=”psinrbp”]

Ok, hai sa iti explic ce am scris aici: daca tema nu suporta thumbanil-uri activeaza aceasta functie (add_theme_support). O data ce am facut asta, creeaza un model numit post-thumbnails cu dimensiunea de 200x170px si posibilitatea de crop. Oricum, creeaza un nou tipar numit add_image_size. In exemplul meu am creeat un alt tipar de 55x55px numit related-thumbanils.

!Thumbnailurile sunt imaginile setate prin optiune “Set featured image” din fereastra de publicat o postare noua

Acum hai sa scriem functia necesara afisarii postarilor (tot in functions.php):

[cc name=”psinrbp2″]

Acest cod este usor de inteles. Atribuim un nou wp query variabilei rPosts ce se comporta ca si loop-ul din index, dar aici este setat pentru 3 postari (showposts=3). Deci aceasta funtie va afisa ultimele 3 postari (daca exista) cu thumbanil si titlu.

Codul de mai sus este scris intr-o maniera minimalista, dar puteti adauga div-uri si tabele si orice aveti in minte.

Pentru a afisa ultimele 3 postari trebuie sa folositi functia prin codul urmator:

[cc name=”psinrbp3″]

Il poti folosi oriunde doresti (single.php, footer.php, sidebar.php, etc), dar cel mai des este folosit in sidebar.

Asta este tot, daca ai intrebari foloseste sectiunea de comentarii si am sa raspund cat de repede pot.


Imi place ce faci aici
Daca iti place ce fac aici imi poti cumpara o cafea Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Stefanescu Mihai
Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.
       

Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum.

Posteaza un comentariu

Comentarii

Inca nu au fost postate comentarii, fii primul care posteaza un comentariu!

Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.

🗝ïļ Login 🌟 Register

🔖 Bookmarks ⊞
âœĻ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

🌊ïļ Discord ⊞

Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.

⮆ïļ