Despre GNU/Linux
Stefanescu Mihai
  • Keymaster
  • 54 Posts
Facebook account Twitter account Google plus account LinkedIn account

Linux este cel mai cunoscut sistem de operare open source. 

Linux a fost creat in 1991 de Linus Torvalds, un student la Universitatea din Helsinki. Linus a creat Linux ca alternativa la Minix, un sistem de operare folosit in mediul academic. Desi numele se dorea a fi "Freax" administratorul serverului lui Torvalds l-a numit "Linux", o combinatie intre Linus si Unix.

Pentru ca este Open Source Linux poate fi descarcat, folosit si modificat de oricine, dar codul sursa este protejat de drepturi de autor de mai multe persoane ce au lucrat la el dea lungul timpului si are licenta GPLv2.

Linux a avut parte de contributia atat de multor autori de cand a aparut pana acum incat daca s-ar dori schimbarea tipul de licenta al acestuia ar fi imposibil sa fie contactati toti programatorii ca au lucrat la el.

Linux este folosit atat de companii cat si de dimple persoane pentru ca este securizat si ofera suport excelend de la o comunitate uriasa. Chiar daca voi credeti ca nu ati folosi niciodata linux va inselati, pentru ca mare parte din dispozitivele din jurul vostru folosesc linux, dispozitive precum telefoane cu Android, camere foto, smartwatch-uri, etc.

Unix vs Linux

Probabil ati auzit atat de unix cat si de linux, dar ati presupus ca este una sau aceasi chestie. 

Unix este un sistem de operare dezvoltat undeva prin 1970 la Bell Labs de catre Ken Thompson, Dennis Ritchie si altii. 

Confuzia dintre Unix si Linux vine din faptul ca sunt similare, ambele folosesc tool-uri similare pentru a interactiona cu sistemul, sistemul de fisiere, si alte componente. Oricum, Unix nu este gratuit. De-a lungul anilor au existat mai multe sisteme de operare ce incercau sa se asemene cu unix, dar pana in prezent linux a fost singurul care a reusit.

Cu ce este diferit?

Desi Linux are anumite parti similare cu ale altor sisteme de operarte pe care le-ati mai folosit,Windows, OSX sau iOS. Ca si alte sisteme de operare, Linux vine cu interfata grafica, cat despre software-ul disponibil...cu siguranta gasiti alternative grozave.

Desi se aseamana mult cu alte sisteme de operare are si parti diferite, una dintre cele mai mari fiin faptul ca este Open Source. Linux-ul este incredibil de customizabil, pentru ca nu iti permite sa iti alegi singur ce software vrei sa fie instalat ci si ce componente din engine.

Distributii

Linux ne ofera o multime de distributii din care sa alegem, de la distributii ce li se potrivesc incepatorilor pana la distributii dedicate avansatilor. Aproape orice distributie de linux poate fi descarcata gratuit, pusa pe un stick bootabil si instalata sau testata versiunea Live.

Iata cele mai populare distributii:

  • Ubuntu
  • Mint
  • Arch
  • Fedora
  • Debian
  • Open SUSE

 

Stefanescu Mihai
  • Keymaster
  • 54 Posts
Facebook account Twitter account Google plus account LinkedIn account

Wow! Nu ma asteptam la atatea critici la acest post...

In fine, idea acestui articol a fost sa fie usor de inteles ptr oricine, tocmai de asta nu am vorbit de anumite sisteme de operare si a fost atat de scurt pentru ca am in plan sa scriu mai multe...imi este mult mai usor sa scriu si corectez 15 - 20 minute si sa postez decat sa scriu 2 ore dupa care sa stau sa corectez....


Trebuie sa fii inregistrat sau autentificat pentru a posta!