Structura ideala de categorii in WordPress

iNoob | Stefanescu Mihai | 2020-10-11

In primul rand vreau sa va informez ca acesta nu este un “Tutorial: Cum sa creeam o categorie in wordpress“. In acest articol ne vom concentra pe folosirea categoriilor wordpress in SEO, care sunt practicile recomandate si un set de plugin-uri ce ne pot usura viata.

Conceptul de “Categorie”

Prezentare Categoryy

Principiul din spatele categoriilor este sa te ajute la organizarea continutului intr-o maniera eficienta. Un site sau blog cu o structura a categoriilor bine organizata nu face decat o buna impresie ci si iti ajuta vizitatorii sa gaseasca usor ce cauta. Poti compara categoriile cu capitolele unei carti iar tag-urile cu sectiunea de cuprins a acesteia.

Spre deosebire de alte platforme de blogging (precum Dotclear), WordPress iti permite sa asociezi un articol cu mai multe categorii. Deci, cate categorii ar trebuii sa aiba un articol? Ideal, cum fac si eu pe site-ul acesta, este sa optezi pentru regula “o categorie per articol“. Desi exista situatii in care trebuie sa selectezi doua categorii trebuie sa ai in minte urmatorul lucru: Nu exagera cu selectarea mai multor categorii unui articol decat atunci cand este strict necesar.

Categoriile si SEO

Categoriile ajuta la SEO? O intrebare ce apare din cand in cand de unde te astepti mai putin. O structura a categoriilor bine gandita ii da site-ului tau un sistem de navigare bine organizat. Foarte important este sa tii multe ca un site bine organizat este SEO-Friendly.

Atat categoriile cat si tag-urile au propriile pagini in WordPress. Deci, daca iti faci categoriile vizibile motoarelor de cautare, inseamna ca oferi continut duplicat?  La urma urmei ai deja aceleasi articole si pe prima pagina si pe pagina categoriei respective.

Nu! Nu-ti face griji degeaba, Google nu te va penaliza pentru afisarea acelorasi articole pe index si pe pagina categoriei respective.

Acum te poti intreba: Cum decid ce sa fie afisat pe pagina categoriei? In principiu ar trebuii sa optezi pentru excerpt pe aceasta pagina, daca afisezi doar link-urile este posibil ca motoarele de cautare sa nu te urce prea mult in rank. Din alt punct de vedere, afisarea intregului continut pe pagina categoriei nu are prea mult sens. Deci, afisarea excerptului pe pagina categoriei este solutia logica. Orice plugin SEO bun, precum WordPress SEO by Yoast iti va permite sa faci asta.

Ce conteaza?

Acum ajungem la o problema cunoscuta: Care este numarul ideal de categorii?

In urma cu cativa ani, pana la WP 2.5, nu existau tagurile, deci toata lumea lucra doar cu categorii. Din acest motiv era un lucru obisnuit ca un blog sa aiba multe categorii, insa acum avem luxul de a putea folosi atat tag-uri cat si sub-categorii.

Ideal, nu exista un anumit numar de categorii pentru un blog/site. Daca ai un site de genul “Revista de stiri” evident vei avea mai multe categorii decat un blog personal. Un sfat (un fel de regula…), cand iti deschizi prima data site-ul/blogul limiteaza-te la un numar restrans de categorii, dar adauga mai multe pe masura ce site-ul/blogul creste (nu uita de subcategorii).Nu are rost sa ai 10 categorii cu cate 2-3 postari in fiecare.

Foloseste categorii in care pot fi adaugate mai multe tipuri de postari, de exemplu, daca ai un blog de design in loc de categorii precum “WordPress”,”PHP” si “Photoshop” alege ceva de genul “Opinii”, “Stiri” si “Tutoriale”. Poti imparti apoi continutul acestora cu ajutorul subcategoriilor sau al tag-urilor.

Acum sa vorbim despre Sub-Categorii

Sunt multe bloguri ce nu au nevoie de subcategorii, nici tu nu trebuie sa iti fortezi continutul pentru a se potrivi subcategoriilor. Oricum, daca ai mult continut pe blog poti creea cateva subcategorii pentru a-l tsructura cum trebuie. Dar nu uita ca poti schimba un anumit tag (popular) in categorie sau subcategorie.

Pluginuri Utile

Acum v-om arunca o privire asupra unor pluginuri ce ne pot face viata mai usoara.

Category Template Hierarchy

Category Template Hierarchy modifica ordonarea nativa a templateului si permite crearea de template-uri separate pentru categorii si subcategorii.In plus, acest plugin aduce si tag-urile PHP is_child_category() siis_parent_category().

AVH Extended Categories Widgets

AVH Extended Categories Widgets iti permite afisarea categoriilor intr-un mod mai “sofisticat”. Vine cu 3 widget-uri: categoria standard, categorii populare si grup de categorii (afisarea categoriilor relevante).

WPEssence Bulk Categories

Dupa cum sugereaza si numele, WPEssence Bulk Categories  permite creearea mai multor categorii in acelasi timp. Permite si creearea subcategoriilor si specificarea slug-ului (cuvantul din link).


Imi place ce faci aici
Daca iti place ce fac aici imi poti cumpara o cafea Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Stefanescu Mihai
Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.
       

Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum.

Posteaza un comentariu

Comentarii

Inca nu au fost postate comentarii, fii primul care posteaza un comentariu!

Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.

🗝ïļ Login 🌟 Register

🔖 Bookmarks ⊞
âœĻ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

🌊ïļ Discord ⊞

Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.

⮆ïļ