Cum alegem firma de Gazduire

iNoob | Stefanescu Mihai | 2020-10-11

Cand vrei sa iti faci propriul website cauti sa gasesti o firma de gazuire cade sa iti ofere cele mai bune servicii. Pentru vei dori ca site-ul tau sa arate fenomenal fie ca este vizitat de prieteni fie ca de sefi, fie ca este vizitat de 500 de persoane pe zi fie ca este vizitat de 50.

In ziua de astazi exista sute, chiar mii de companii de gazduire dintre care sa alegi una. Poate parea o alegere dificila, dar daca stii criteriile de cautare si ce trebuie sa iei in considerare va deveni o alegere usoara. In acest articol vreau sa va ajut sa restrangeti numarul firmelor dintre care sa alegeti una.

1.Increderea

Un aspect foarte important este increderea in firma care iti ofera gazduire. Asigurate ca serverele lor functioneaza normal, doar nu vrei ca utilizatorii tai sa primeasca vre-o erroare cand incearca sa intre pe site.  Din cauza asta vei pierde vizitatori, vor pleca si cel mai sigur nu se vor mai intoarce niciodata. Inca ceva, trebuie sa te asiguri ca pagina ta se incarca foarte repede.

2.Uptime

Desigur ca vei opta pentru un host recomadnat de cineva ca fiind de incredere, dar trebuie sa fii atent si la uptime.Atentie mare ca uptime-ul sa fie cel putin 99.5%, sai si mai bine 99.9% pentru ca nu iti doresti ca site-ul tau sa fie offline, pentru iti vei pierde utilizatorii.

3.Latime de Banda

Latimea de banda arata datele transmise (in byti) intre site-ul tau si vizitatorii tai. Cu cat mai multi viztatori ai cu atat transferul de date se mareste.Vei observa ca exista companii de gazduire ce ofera “Latime de banda Nelimitata”.Nu te lasa pacalit, te vor taxa in plus si iti vor spune ca ai depsait latimea de banda (nelimitata…Ironic, nu?).Deci mare atentie la latimea de banda.

4.Spatiul de stocare

Trebuie sa stii cat spatiu pe disc iti ofera.POate ai nevoie de 5Gb pentru ca vrei sa uploadezi toate imaginile si video-urile pe serverul tau, sau poate ai nevoie de 500Mb. Acest aspect tine de tipul site-ului tau si de ce vrei sa faci cu el.Daca gasesti o firma ce ofera spatiu pe desic nelimitat nu sari imediat cu banii (Din experienta personala va zic asta, am platit pentru un server cu “spatiu pe disc nelimitat” si am primit 20 Gb). Nu vei avea atat spatiu pe cat iti ofera in reclama, este decat o strategie de marketing aceasta…Stiu ca nu vei putea folosi mai mult de cativa Gb (Maxim cativa Gb) asa ca iti vor spune ca ai spatiu nelimitat. Deci atunci cand cauti un server nu te lasa fraierit de Spatiul Nelimitat….

5.Domeniile

Un domeniu se refera la inregistrarea site-ului tau cu o adresa .com, .net, .biz sau altceva. Trebuie sa stii daca firma de gazduire iti ofera acest lucru si mai mult, trebuie sa stii cu cat te taxeaza (eu am cumparat host cu domeniu gratuit inclus si m-am trezit ca domeniul era gratis dar costa 10Euro). Atentie si la urmatorul aspect, cate domenii si subdomenii iti permit sa tii, pentru ca poate la un moment dat vrei sa iti imparti site-ul in mai multe domenii ca de exemplu: forum.siteulmeu.com, pareri.siteulmeu.com, altceva.siteulmeu.com, s.a.m.d

6.Suportul Tehnic

Asigurate ca iti ofera suport tehnic 24/7 pentru ca nu stii niciodata cand apare o problema pe care nu o poti rezolva.  Asigurate trimitandu-le emailuri la ore tarzii, in weekend-uri, de sarbotori, etc. Si fii atent cat de repede iti vor raspunde si cat de complexe si folositoare sunt raspunsurile lor. Fii sigur ca te vor ajuta daca vei avea o problema (Tot din experienta va spun, am avut gazduire de la o firma romaneasca, mai exact aveam un VPS(Virtual Private Server) si fara sa fac nimic (decat instalasem wordpress) m-am trezit ca CPanel-ul imi dadea o erroare uriasa pe jumatate de pagina, iar casuta de login nu mai functiona si cand i-am contactat mi-au dat urmatorul raspuns: “Serverul functineaza conform standardelor, problema este scriptul dumneavoastra, deci va sfatuim sa il verificati de virusi”, asta tinand cont ca nu mai puteam sa accesez nimic. )

7.Control Panel

Acesta iti va permite sa modifici diverse setari la server-ul tau, sa schimbi parole, emailuri, s.a.m.d. Atentie mare, pentru ca nu vrei sa nu ai asa ceva si sa fii nevoit sa ii contactezi pe ei de cate ori vrei sa schimbi o parola, sa schimbi un e-mail, sa creezi o baza de date, etc.

8.Alte Optiuni

Atentie Mare, verifica daca iti dau acces FTP si asigurate ca poti sa iti uploadezi scripturile, imaginile, etc pe server. Atentie sa aiba instalat PHP sau Perl si atentie la versiunile instalate.  Verifica daca iti permit sa ai fisiere.htaccess pentru ati proteja site-ul. Ia in considerare daca au SSH sau Telnet. Foarte important este MySQL, pentru a iti permite sa tii o baza de date. Un plus este si Cron, un program ce iti permite sa rulezi anumite scripturi la anumite ore fixate inainte. Important este si SSL (Secure Server) pentru ca daca vei avea informatii confidentia pe server (de ex: plati cu carti de credit) ai nevoie de securitate (atentie mare sa nu te incaseze in plus pentru asta). Si fii atent la urmatorul aspect, daca iti permit sa ai un email personalizat de genul [email protected]

9.Cunoaste compania de Gazduire

Cauta cateva informatii despre companie. Afla cate site-uri gazduiesc si verifica daca acestea functineaza cum ar trebuii.Citeste recenzii despre companie si afla ce probleme au intampinat alti utilizatori. Afla daca u rezolvat problemele si cum.

10.Pretul

Fii atent la preturi sa fie rezonabile si tine minte urmatorul lucru: Cel mai scump produs nu este cel mai bun!

11.Trial

Poti cumpara gazduire de la o companie doar pentru 1 luna sau 2 si daca totul merge cum vrei tu atunci ramai acolo, daca nu ia-ti scriptul si muta-te. NU esti obligat sa iei din prima o decizie definitiva.
Trebuie sa fii foarte atent, chiar meticulos in alegerea unei firme de gazduire pentru ca de ei depinde viitorul afacerii tale (presupunand ca ai un magazin, sau portofoliu, site de prezentare, etc).

Cam atat si in acest articol, sper ca v-am ajutat si daca aveti ceva de adaugat sau de reclamat ca am gresit cu un aspect va rog sa imi lasti comentariile voastre mai jos si am sa va raspund cat de repede pot!


Imi place ce faci aici
Daca iti place ce fac aici imi poti cumpara o cafea Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Stefanescu Mihai
Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.
       

Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum.

Posteaza un comentariu

Comentarii

EpureIonut
EpureIonut | 2020-09-26 14:29
Imi place articolul, ai expus cateva probleme importante intalnite la marea majoritate a firmelor de hosting din Romania. Dar nu trebuie sa uitam un lucru destul de important. Inainte de a ne cumpara un pachet de gazduire de la orice firma din Romania, primul lucru pe care trebuie sa il face este sa cautam cateva pareri pe net despre firma de la care am vrea sa cumparam. Cumpararea unui pachet de gazduire pe 1 -2 luni este o solutie, insa nu tot timpul cea mai buna. Iti pot acorda 1 -2 luni pe un server care ruleaza foarte bine, nu ai probleme si cand te decizi sa cumperi pe un an de zile te muta pe un server mai prost.

Iulia
Iulia | 2020-09-26 14:29
Am citit mai multe articole despre acest subiect si mi se pare ca ai atins cateva probleme importante. Am tinut cont si de informatiile tale si am facut o alegere foarte buna! Multumesc.

Ionut
Ionut | 2020-09-26 14:29
Intr-adevar, toate aspectele mentionate de tine sunt importante, dar as sumariza totul in: Sa se incarce repede site-ul si sa aiba uptime de 100% :)

Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.

🗝ïļ Login 🌟 Register

🔖 Bookmarks ⊞
âœĻ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

🌊ïļ Discord ⊞

Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.

⮆ïļ