Care este diferenta dintre protocoalele HTTP si HTTPS?

iNoob | Stefanescu Mihai | 2020-10-11

HTTP si HTTPS sunt doua protocoale diferite prin care putem transmite informatii catre server. In acest articol am sa va invat diferenta dintre HTTP si HTTPS. Cand scriem o adresa web in browser folosim automat unul dintre aceste protocoale, fie HTTP fie HTTPS. Putem sa aflam ce protocol folosim uitandu-ne la adresa , daca contine in fata ‘http://’ sau ‘https://’.

Hypertext Transfer Protocol (HTTP) : In mod normal este folosit protocolul HTTP pentru a trimite cereri catre server. in acest caz adresa web va incepe cu ‘http://’ si va folosi portul 80 pentru a comunica cu serverul. Acest protocol nu foloseste nici-un fel de criptare a datelor, deci nu este recomandat sa folosim acest protocol pentru trimiterea informatiilor importante (date personale, date card, date cont bancar, etc).

Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) :HTTPS este de fapt o combinatie intredoua p[rotocoale diferite, Hypertext Transfer Protocol (HTTPS) si SSL/TLS. LInk-urile incep cu ‘https://’. Acest protocol ne ofera o metoda sigura de a transmite datele importante.Acest protocol foloseste portul 443 pentru a comunica cu serverul. HTTPS are un algoritm de criptare ce asigura siguranta datelor.


Imi place ce faci aici
Daca iti place ce fac aici imi poti cumpara o cafea Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Stefanescu Mihai
Programator de ~8 ani, am lucrat la proiecte din mai multe industrstrii, de la eCommerce la telecomunicatii la automatizari. In acest timp am folosi diferite tehnologii, de la PHP, MySQL, PostgreSql, RabbitMq, Redis, Memcached si altele.
       

Get in touch
Pentru nelamuriri, dubii, comentarii si chestii de pe suflet ne putem auzi pe Discord, Reddit sau poti deschide o discutie noua pe forum.

Posteaza un comentariu

Comentarii

Inca nu au fost postate comentarii, fii primul care posteaza un comentariu!

Club-ul este dedicat membrilor si ofera access la mai multe zone ale website-ului.

🗝ïļ Login 🌟 Register

🔖 Bookmarks ⊞
âœĻ Pentru a sustine aceasta comunitate am sa te rog sa te autentifici sau sa te inregistrezi!

🌊ïļ Discord ⊞

Folosim cookie-uri pentru a oferi functionalitatile critice ale aplicatiei Invata-Programare. Folosim cookie-uri si pentru a analiza traficul, pentru care e nevoie de consimtamantul dvs. explicit.

⮆ïļ